Перша баржа зі знаменитими херсонськими кавунами припливе у Київ до Дня Незалежності

13.08.2019
Перша баржа з херсонськими кавунами відправиться у подорож по Дніпру не пізніше 19 серпня.
 
Навантажена бахчою баржа прибуде з Голої Пристані до Переяслава вже через три дні після відплиття. Там ніжний товар переміщатимуть на вантажівки, які розвезуть солодкі смугасті ягідки по магазинах Києва. 
 
За якою ціною будуть продавати кавуни з баржі, фермери поки що не говорять, хоча запевняють, вона буде близькою до закупівельної. Оптова ціна на кавуни у Херсонській області зараз становить приблизно дві з половиною гривні за кілограм.
 
Аграрії півдня країни стверджують, що урожай 2019 року виявився у два рази більшим, аніж у минулому році. Встановленню рекорду посприяла аномально дощова погода на Херсонщині уперемішку з настільки ж аномальною спекою. 
 
Аграрії планують зібрати не менше 300 тисяч знаменитих херсонських кавунів, а ціна на кавуни у серпні поступово знижується.
 
На руку економіці Херсонської області може зіграти той факт, що у цілому по Україні вартість кавунів та динь зросла майже у п’ять разів у порівнянні з минулим роком.
 
Тим більше, що перевезення водним шляхом по Дніпру, від Херсона до Києва, дозволяє продавати з мінімальною націнкою за транспортування.
 
— Ми зараз працюємо над тим, щоб київські споживачі, а також люди з інших регіонів України отримали найсмачніші кавуни, які дозрівають на полях півдня України, — розповів голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв. — Наш південний регіон залишається лідером зі збору кавунів, що дозволило у 2019 році створити бренд «Херсонський кавун» — який захистить продукцію вітчизняного виробника від підробок.
 
Відзначимо, що сезон кавунів та динь почався майже на місяць раніше аніж завжди, через примхи погоди. Завдяки великій кількості вологи, аграрії змогли заощадити на добривах, отож в екологічній чистоті херсонських кавунів можна не сумніватися — сама природа подбала про їхнє дозрівання. 
 
Про те, щоб доставити апетитними кавуни з полів півдня країни до київських супермаркетів, подбають під час транспортування «смугастиків» по Дніпру. Адже лише перевезення водним шляхом дозволяє уникнути псування цієї делікатної продукції.
 
Якщо говорити про ціни на кавуни та дині, то поки що на міських ринках вони коливаються у межах 4-5 гривень за кілограм кавуна, хоча є стійка тенденція до зниження вартості. 
 
Нагадаємо, що в 2018 році до Києва прибуло дві баржі з динями з Херсонської області. У минулий сезон мешканці столиці та області з’їли майже 500 тонн херсонських кавунів.
 
Делікатний вантаж із баржі швидко розкупили представники супермаркетів не лише в Києві, а й у Білій Церкві, Броварах, Борисполі, Василькові, Черкасах та Чернігівській області.