Серцевий ритм: із початку року в Черкаському кардіоцентрі провели майже 200 операцій

09.08.2019
Серцевий ритм: із початку року в Черкаському кардіоцентрі провели майже 200 операцій

Клавдія Яковенко слухає поради лікаря Олега Журби перед випискою. (Фото автора.)

У жительки Кам’янки Клавдії Яковенко сьогодні щасливий день. Так вона каже. Адже після операції на серці її виписують з обласного кардіологічного центру.

 

Тож із самісінького ранку 68-річна вчителька музики у доброму гуморі і збирається повертатися у рідне місто, де її чекають чоловік Петро та онук Роман.

 

«Вдячна хірургу Олегу Журбі, який мене прооперував 10 днів тому. Тепер він сказав, що можна їхати додому. Я вже й речі зібрала», — каже мені пані Клавдія і радісно усміхається.

 

Вдома, уточнює вона, спочатку хоче відпочити, а далі має чимало планів. Адже, наголошує, після такої операції згодом можна вести активний спосіб життя.

«Серце болить, а я думаю, що перевтомилася»

У Черкаський обласний кардіоцентр жінка потрапила напередодні з інфарктом міокарда. 
 
«Відверто вам скажу, подумати не могла, що в мене такі серйозні проблеми з серцем. Бувало, тиск підніметься, серце болить, а я вважаю, що перевтомилася», — розповідає Клавдія Яковенко. А одного вечора, пригадує вона, у грудях почало неймовірно сильно пекти. І ніякі пігулки, які приймала, не допомагали.
 
«Звернулася у кам’янську міську лікарню, думаю, дадуть ліки — і попустить. Бо ж роботи вдома стільки... А там кардіограма показала передінфарктний стан», — веде далі Клавдія Яковенко. Жінка говорить, що в місцевій лікарні її трохи підлікували, а потім порадили звернутися до лікарів в обласний кардіоцентр.
 
«Приїхала сюди, тут провели обстеження, і Олег Олександрович каже, що мої судини на 95% забиті. Призначили операцію. Тепер усе позаду, почуваюся добре і дуже дякую йому та всім лікарям і медсестрам за порятунок i піклування», — говорить Клавдія Яковенко.
 
«Добре, що у нас, на Черкащині, такі хірурги висококласні, що є свій кардіоцентр і не треба їхати до Києва, як було раніше», — додає її сусідка по палаті, 66-річна Катерина Стецюра. Цю жінку привезли сюди з села Лип’янка Шполянського району і також прооперували.
 
Загалом із початку цього року в Черкаському обласному кардіоцентрі вже провели майже 200 операцій. Якщо раніше жителі області повинні були звертатися по серцеву допомогу до столиці, то тепер в обласному кардіоцентрі працюють знані в Україні фахівці, які проводять операції на відкритому серці, успішно видаляють пухлини серця, проводять аортокоронарне шунтування, втручання при вроджених вадах, протезування і пластику серцевих клапанів, пластику аневризми лівого шлуночка, хірургічне лікування гіпертрофічних кардіоміопатій, операції при патології аорти. 
 
«Успішність роботи кардіоцентру залежить від того, хто тут трудиться. У нас працює три кардіохірурги, які пройшли школу Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова», — розповідає «Україні молодій» Олег Журба, кандидат медичних наук, серцево-судинний хірург Черкаського кардіоцентру, головний позаштатний кардіохірург управління охорони здоров’я Черкаської ОДА, за плечима якого — вісім років роботи в кардіохірургії інституту імені Миколи Амосова, досвід роботи у клініках американського Солт-Лейк Сіті та німецького Штутгарта.

«Треба привчати до здорового способу життя молоде покоління»

За його словами, вік пацієнтів обласного кардіоцентру — абсолютно різний. Наймолодший, якого він оперував, був 32-річним, а найстарший мав 85 років.
 
Ті ж інфаркти міокарда, наголошує лікар, є і будуть, але дуже важливо їх вчасно виявляти. А ще краще — попереджати.
 
«Інфаркт — це критичний стан, який виникає внаслідок хронічної ішемічної хвороби серця, коли є атеросклеротичні бляшки, котрі й призводять до цього захворювання. Зазвичай у таких хворих у 90% обов’язково є прояви стенокардії, загрудинного болю або задишки», — пояснює лікар Олег Журба.
 
Він каже, що обтяжливим тут є цукровий діабет. Оскільки в таких пацієнтів може бути стерта клініка хвороби. І тоді людина скаржиться, приміром, на дискомфорт у спині й не поспішає до лiкаря. А це призводить до госпіталізації вже з інфарктом міокарда та ще й із високим рівнем глюкози.
 
Але частіше за все, говорить Олег Олександрович, пацієнт, як це було у випадку з Клавдією Яковенко, скаржиться на біль за грудиною або на важкість, яка віддає в руку чи шию, нерівномірне серцебиття, слабкість, нудоту, задишку.
 
«І тут важливо звернутися по медичну допомогу в перші дві години. Адже на серцево-судинні захворювання припадає 67% летальних випадків серед усіх причин смертності в Україні», — констатує лікар Журба.
 
Він переконаний: щоб змінити таку вражаючу статистику, треба не забувати обов’язково робити наголос на профілактиці захворювання та ранній діагностиці. Сімейні та дільничні лікарі мають постійно пояснювати це людям, щоб вони йшли до медиків не тоді, коли припече. 
 
«За кордоном живуть довше не лише тому, що у них високий рівень медичної допомоги, а ще й тому, що вони вчасно, з профілактичною метою, звертаються до лікарів», — говорить Олег Олександрович, який бачив усе це на власні очі в США та Німеччині.
 
Також, вважає Олег Журба, в Україні треба активно створювати умови для спорту, облаштовувати спортивні майданчики і привчати людей, особливо молоде покоління, до здорового способу життя.
 
«Якщо ми активізуємо ці процеси сьогодні, то результат буде не зараз, а років через двадцять, коли повиростають ці діти. І це вже добре», — підсумовує черкаський кардіохірург Олег Журба.