У Чорткові встановили пам’ятник Герою України Сергію Кульчицькому

09.08.2019
У Чорткові встановили пам’ятник Герою України Сергію Кульчицькому

(Фото пресслужби Тернопільської облдержадміністрації.)

У райцентрі Чортків на Тернопільщині встановлено пам’ятник-погруддя Герою України генералу-майору Сергію Кульчицькому — першому українському генералу, який загинув, захищаючи незалежність нашої держави від російської агресії на Донбасі.
 
Син офіцера, вихідця з села Чорнокінці Чортківського району, він і сам усе життя присвятив армії. З 1992-го по 1995-й, зокрема, служив у тернопільській військовій частині №1441 Національної гвардії України, що також пов’язало його з регіоном, звідки родом батьки та дружина.
 
Навесні 2014 року генерал-майор Кульчицький брав активну особисту участь у створенні першого добровольчого підрозділу, сформованого з активістів Самооборони Євромайдану — 1-го резервного батальйону Національної гвардії.
 
Разом із ними відбув у зону АТО, разом із ними ділив бойові будні та солдатський побут, але недовго. 29 травня того ж 2014-го в небі біля Слов’янська гелікоптер, в якому він перебував разом iз 12 іншими військовими, пiдбили терористи.
 
Загинуло 12 бійців, серед них — і Сергій Кульчицький. Поховали його на Полі почесних поховань Личаківського цвинтаря у Львові, де проживають зараз його дружина та син із сім’єю.
 
Кульчицький посмертно удостоєний звання Герой України та ордена «Золота зірка» — за виняткові військові заслуги перед Українською державою, героїзм i самопожертву.
 
Його ім’я присвоєно батальйону оперативного призначення Національної гвардії України, а також його iм’ям названо вулиці у Львові, Івано-Франківську, Кропивницькому та Вишгороді.
 
Погруддя Герою встановлено в Головному управлінні Національної гвардії України та у Львові. Відтепер таке є й у Чорткові. До речі, в серпні 2016 року Тернопільська міська рада присвоїла Сергію Кульчицькому звання почесного громадянина міста.