Українець вперше здійснив навколосвітню подорож за канонами Лондонської королівської географічної спілки

09.08.2019
Відомий мандрівник і блогер Артемій Сурін повернувся в Україну після того, як побував на всіх континентах, включаючи Антарктиду, відвідав 40 країн, переплив три океани, здолав усі меридіани й часові пояси, двічі перетнув екватор і досяг найвіддаленішого від будь-якого континенту чи країни острова Піткерн у Тихому океані. 
 
 
За всю подорож він жодного разу не скористався літаком, оскільки така умова входить до канонів Лондонської королівської географічної спілки, членом якої він став незадовго до мандрівки «Великим Колом».
 
 
Усі етапи подорожі Артемій знімав за допомогою дрону, що принесло йому одночасно успіх і чималі неприємності. У першому випадку йдеться про високу оцінку Книги рекордів Гіннеса, яка вже розглядає його досягнення.
 
А в другому — про негативну реакцію правоохоронців Ірану, які звинуватили мандрівника у шпіонажі й усього за кілька хвилин судового процесу засудили до в’язниці. Вийти на волю йому вдалося завдяки клопотанню українських дипломатів. А відтак на основі відзнятого відео Артемій створить захоплюючий фільм. 
 
Загалом подорож тривала 280 днів і коштувала мандрівникові 140 тисяч доларів. Втім, він запевняє, що здолати «Велике Коло» можна за коротший термін і за більш демократичну суму. Особисто ж він затримався в дорозі і витратив багато грошей тому, що відволікався на зйомки і добровільно виконував місію популяризатора іміджу України у світі.
 
Останній процес його захопив настільки, що додому чоловік повернувся свідомим патріотом. На своїй сторінці у «Фейсбуці» мандрівник повідомив, що після поїздки остаточно переходить на українську мову: «Це рішення, до якого я прийшов саме у навколосвітці. Я вирішив почати спілкуватися українською, рідною мовою. Чому це роблю? Тому, що коли по світу розповідав про Україну, яка чудова наша країна, люди на багатьох континентах питали мене: «А яка у вас мова, ви маєте власну»? — Так, це українська! Дуже красива, одна з наймелодійніших у світі! — А якою ти спілкуєшся? — Іншою. — Чому? Я починав розповідати, що народився та жив перші 25 років у Харкові, де все оточення розмовляло російською. Казав так, а всередині розумів, що це і звучить дивно, а по суті — просто незрозумілий дисонанс».
 
Артемій Сурін каже, що своїм девізом обрав гасло «Життя одне» і навіть створив однойменну travel-компанію, яка організовує для мандрівників з усього світу захопливі подорожі.
 
Вони вже побували в експедиціях по Азії, Європі, Америці, Африці, обираючи сповнені пригод маршрути. Такі поїздки він називає не мандрами, а способом життя, що об’єднує велику кількість однодумців.
 
Головна ідея цієї спільноти — жити так, як цікаво саме тобі, відкинувши нав’язані суспільством стереотипи. Сам він став професійним мандрівником, покинувши дуже успішний бізнес у столиці. Спочатку такий вчинок ніхто не зрозумів, але згодом на його прикладі переконалися, що життя «на повну» таки можливе.