На домашньому чемпіонаті Європи українські стрибуни у воду вже здобули два «золота»

09.08.2019
На домашньому чемпіонаті Європи українські стрибуни у воду вже здобули два «золота»

Вікторія Кесар i Станіслав Олефірчик здобули першу для України золоту медаль на домашньому ЧЄ-2019. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Залишившись без медалей у стартовий день домашнього чемпіонату Європи, українські стрибуни у воду активно взялися надолужувати згаяне.
 
 
І після п’ятого місця в командних змаганнях уже поклали до синьо-жовтої скарбнички три нагороди — два «золота» та одне «срібло», що дозволило українській збірній разом із німецькою командою захопити лідерство в медальному заліку.
 
 
«Золотий» дубль українські водні акробати зробили в другий змагальний день, коли Вікторія Кесар та Станіслав Олефірчик перемогли в синхронному міксті на 3-метровому трампліні, а Софія Лискун досягла тріумфу на 10-метровій вишці.
 
Третя континентальна нагорода, здобута українською збірною на ЧЄ в Києві, належить Олегу Колодію, котрий у протистоянні із зірковим німцем Патріком Хаусдінгом на метровому трампліні піднявся на другу сходинку п’єдесталу.
 
«Для «золота» не вистачило складності в останньому стрибку», — так прокоментував протистояння «на метрі» з 14-разовим чемпіоном Європи український спортсмен.
 
Так само між представниками німецької та української збірної точилася боротьба за «золото» й у змаганнях змішаних дуетів на триметровому трампліні. І в цьому випадку з різницею в 3,6 бала перемогли Кесар та Олефірчик. На думку переможців, не обійшлося в цій історії без удачі та підтримки рідних стін.
 
А от тріумф 17-річної Лискун мав беззаперечний характер, адже свою найближчу конкурентку — Селін Ван Дуйн iз Голландії — вона випередила на 25,5 бала. «За тиждень до старту континентального форуму я почала уявляти, як здійснюється моя чемпіонська мрія», — сказала після церемонії нагородження новоспечена чемпіонка Європи, котра на додачу до «золота» ЧЄ отримала не менш важливий приз — олімпійську ліцензію на Ігри-2020.
 
Нещодавній чемпіонат світу з водних видів у Кванджу, де масово роздавали перепустки до Токіо, Софія пропустила через травму. Тож була змушена з подвійним запалом боротися на вишці на домашньому ЧЄ, де лише переможець ставав володарем заповітної ліцензії.
 
Цікаво, що у кваліфікаційній сесії Лискун показала лише сьо­мий результат, повністю заваливши один iз регламентованих стрибків. Водночас у фіналі 17-річна уродженка Луганська не помилялася.
 
«Завдяки важкій роботі та наполегливим тренуванням я змогла втілити в життя свою мрію стати чемпіонкою Європи й здобути перепустку на Олімпійські ігри», — відзначила Лискун.
 
Колега Софії по спеціалізації — 13-річний майстер стрибків із 10-метрової платформи Олексій Середа — вже має олімпійську ліцензію.
 
Проте його бажання перемогти на домашньому ЧЄ також має додаткові стимули. У разі, якщо талановитому стрибуну із Запоріжжя вдасться здобути континентальне «золото», тоді Середа стане наймолодшим в історії чемпіоном Європи й перевершить таким чином вікове досягнення триразового чемпіона світу, призера двох Олімпіад — британця Томаса Дейлі.