Главу МЗС Іспанії офіційно висунули на посаду верховного представника ЄС з безпекової та зовнішньої політики

07.08.2019
Главу МЗС Іспанії офіційно висунули на посаду верховного представника ЄС з безпекової та зовнішньої політики

Жозеф Боррель вміє домовлятися, інколи — недипломатичними методами.

Держави ЄС  у понеділок, 5 серпня, офіційно номінували Жозепа Борреля на посаду верховного представника ЄС із безпекової та зовнішньої політики, інформує агенція dpa.
 
 
Цю посаду наприкінці жовтня залишить італійка Федеріка Могеріні, яка очолювала європейську дипломатію з 2014 року.
 
 
Європейська Рада формально висунула 72-річного іспанського політика, члена Іспанської соціалістичної робітничої партії Борреля на посаду очільника зовнішньополітичного відомства ЄС 26 липня, за підтримки щойно призначеної голови Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн. Тепер кандидатуру Борреля має затвердити Європарламент.
 
З червня 2018 року Боррель очолює міністерство закордонних справ Іспанії в уряді соціаліста Педро Санчеса. У 2004—2007 роках Боррель був спікером Європарламенту, а 12 грудня 2008 року був висунутий на посаду президента Інституту Європейського університету і отримав її в січні 2010-го. Загалом, пан Боррель у політиці з 1979 року, тобто має великий досвід. 
 
Іспанець має репутацію політика, який уміє домовлятися, хоча інколи і не зовсім дипломатичними методами. 
 
В Іспанії Жозепа Борреля шанують, але не в рідній Каталонії, де він народився у невеликому (на три тисячі жителів) селі Ла Побла де Сегур, в якому його батьки мали приватну пекарню.
 
Настороженість каталонців до Борреля пояснюється тим, що він є різким противником незалежності Каталонії від Іспанії. Але й «зрадником національних інтересів» не вважають, бо Боррель є каталонцем лише за народженням, а не похо­дженням. Адже його батьки — вихідці з Аргентини. 
 
До приходу в політику пан Боррель працював за фахом. Він є інженером з аеронавтики та професором математики. З огляду на освіту в 1991—1996 роках займав посаду міністра громадських робіт i транспорту в центральному уряді Іспанії. 
 
Не завжди політкоректна звичка Борреля говорити те, що він думає, нажила йому ворогів у Москві, Вашингтоні, Тель-Авіві та Лондоні, зазначає видання «Політіко» 4 серпня у статті «Недипломатичний посланець Європи».
 
І наводить приклади «недипломатичних» висловлювань майбутнього головного дипломата Європи. Так, Боррель назвав Росію «нашим старим ворогом», чим викликав політичний конфлікт між Москвою та Мадридом.
 
Говорячи про американців, Боррель заявив, що вони «вбили лише чотирьох індіанців» перед тим, як отримати незалежність. Це висловлювання викликало різке обурення у правозахисних колах.
 
Далі Боррель образив також адміністрацію Дональда Трампа, назвавши її політику у Венесуелі «ковбойською».
 
«Він не схильний використовувати цукрову дипломатичну мову», — розповів про Борреля «Політіко» один iз його близьких співробітників.
 
«Дехто говорить, що він не надто дипломатичний. Це може бути як його силою, так і слабкістю», — сказав про Борреля чинний єврокомісар П’єр Московісі, який за головування Борреля в Європарламенті був його заступником.