До університетів Херсонщини зараховано понад 300 кримчан: молодь обирає якісне навчання в Україні

07.08.2019
До університетів Херсонщини зараховано понад 300 кримчан: молодь обирає якісне навчання в Україні

Випускники кримських шкіл усе активніше штурмують навчальні заклади Херсонської області з метою отримати українську освіту.
 
 
Влітку цього року більше 300 кримчан отримали почесний статус студента українського вишу.
 
 
— Із 3 червня по 27 вересня в Херсонській області працюють освітні центри «Крим — Україна» на базі Херсонського держуніверситету, Херсонського національного технічного університету, Херсонського державного аграрного університету, Херсонської державної морської академії та філії Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, — розповів директор департаменту освіти, науки та молоді ОДА Євген Криницький. — На базі цих вищих навчальних закладів абітурієнти змогли отримати необхідну інформацію для вступу до вишу, скориставшись спрощеною процедурою вступу.
 
На даний час безплатну освіту в Херсонській області отримують понад 1 тис. 400 переселенців із тимчасово окупованих Росією територій України. З них дошкільну освіту отримують 200 дітей, загальну середню — 648 дітей, професійну та вищу — 551 студент. Найбільше студентів та учнів серед переміщених осіб проживають та навчаються у Херсоні.
В Україні студенти з числа ВПО мають право на допомогу від держави, у тому числі у вигляді виплати соціальної стипендії.
 
— Головне питання, яке цікавить абітурієнтів-бакалаврів, чи можуть вони продовжити навчання у магістратурі українського вишу, маючи диплом бакалавра, виданий вишем «ЛНР» або «ДНР». Відповідь однозначна — ні, — розповів адвокат Харківської правозахисної групи Володимир Глущенко.
 
— Дипломи та інші освітні документи, видані на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, недійсні. Вони не визнаються та не мають юридичної сили ані в Україні, ані в інших країнах. Однак, якщо студент на момент 2014 року навчався у вищому навчальному закладі на території Донецької та Луганської областей, які опинилися під окупацією, він може продовжити навчання у будь-якому виші України у порядку відновлення.
Нагадаємо, що абітурієнти з Криму та Донбасу мають право на вступ до українських вишів за спрощеною процедурою (без ЗНО, українського паспорта та атестата). Достатньо звернутися у спеціалізовані освітні центри.
 
За словами заступника міністра освіти і науки Юрія Рашкевича, центри «Крим-Україна»  відкриті на базі 35 закладів вищої освіти у восьми областях країни: Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській, а також у Києві. 
 
А центри «Донбас-Україна» діють на базі більш як 40 вишів, переміщених із зони ООС та розташованих на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це міста Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Кривий Ріг, Костянтинівка, Покровськ, Лиман, Лисичанськ, Маріуполь, Рубіжне, Сіверськодонецьк, 
Старобільськ, Слов’янськ, Торецьке.
 
Більш докладний перелік цих центрів з їх адресами та контактами розміщено на сайті Міністерства освіти та науки у розділі «Мешканцям Донбасу та Криму». Люди, які мають статус ВПО, можуть з’ясувати всі питання, пов’язані з участю у вступній компанії до українських вишів, у операторів безкоштовної гарячої телефонної лінії Міністерства освіти та науки за телефоном: 0 800 504 425.