У Жмеринці планують вирощувати королівських креветок на сонячній енергії

06.08.2019
Продукцію поки що єдиного в Україні креветочного заводу «Акваресурс+» вінничани постачають до найвибагливіших місцевих ресторацій.
 
 
Адже технологія, за якою відбувається охолодження делікатесу, дозволяє зберігати їх без заморозки.
 
Свого часу на органічну ферму підприємець Петро Гижко перетворив приміщення колишньої хутряної фабрики, яке стояло у Жмеринці пусткою понад десять років.
 
У акваріумах загальною ємністю 6 тисяч тонн води живе сьогодні понад 180 тисяч мальків та дорослих особин. Їх вирощують у закритому приміщенні з постійною температурою +34 градуси Цельсія.
 
Завдяки спеціальній солі прісну воду перетворили на подібну до вод Атлантичного океану. Для того, щоб мальки перетворились на дорослу креветку, потрібно пів року.
 
«Ця креветка набагато краща, ніж ті, яких в Україну завозять. І наше головне завдання — виростити креветку та належним чином її охолодити, щоб продати незамороженою», — пояснює директор ферми Петро Гижко.
 
Наразі делікатеси постачають лише у ресторани за ціною 400 гривень за кілограм. Але підприємство планує наростити виробництво до 80 тонн на рік та вийти на європейські ринки.

Жмеринська ферма з вирощування тихоокеанської королівської креветки вже користується невеличкою сонячною електростанцією. Для енергозабезпечення виробництва обсягом 85 тонн креветок на рік підприємство поки що купує електроенергію на станції Укрзалізниці у Жмеринці.

Але придбало генератор на 250 кВт i продовжує встановлювати сонячні потужності. «Акваресурс+» також закупив українські твердопаливні котли, які працюють на пелетах iз соняшникового лушпиння та деревини.

«У листопаді минулого року запустили в експлуатацію дахову СЕС потужністю 600 кВт. Зараз будуємо наземну сонячну станцію потужністю 200 кВт, — розповідає керівник ТОВ «Акваресурс +» Петро Гижко. — Вироблена станціями електроенергія дозволить покрити до 25 відсотків енергопотреб підприємства».