Українські аграрії вже зібрали 33,8 мільйона тонн ранніх зернових

06.08.2019
Українські аграрії вже зібрали 33,8 мільйона тонн ранніх зернових

Цьогорічний урожай зернових в Україні мав усі шанси побити рекорд, якби не аномальна спека у червні. (Фото з сайта dn.gov.ua.)

Загалом урожай зібрали з площі 8,9 млн га, або 89 відсотків вiд прогнозу.
 
 
Як повідомляє пресслужба Мінагрополітики, у розрізі культур вже зібрано: пшениці — 24,9 млн тонн (90% вiд прогнозу) при врожайності 40,6 ц/га; ячменю — 8 млн тонн (91% вiд прогнозу) при врожайності 33,5 ц/га; гороху — 590 тис. тонн (98% вiд прогнозу при врожайності 22,8 ц/га; жита — 196 тис. тонн (62% вiд прогнозу) при врожайності 27,4 ц/га; вівса — 172 тис. тонн (37% вiд прогнозу) при врожайності 25,8 ц/га. Крім того, озимого ріпаку зібрано 3 млн тонн (98%) при врожайності 24,5 ц/га.
 
Тим часом стало відомо, що Україна ввійшла до ТОП-5 країн, які здійснили найбільше експорту культури в грошовому еквіваленті. Міжнародний експорт ячменю минулоріч склав $7,7 млрд і найбільше його в грошовому еквіваленті продали Австралія — $1,4 млрд (18,1%), Франція — $1,3 млрд (17,4%), Росія — $1 млрд (13,3%), Україна — $681,9 млн (8,9%) та Аргентина — $561,8 млн (7,3%). Зазначається також, що найбільшим експортером ячменю стала Європа, яка протягом року здійснила поставок на суму $4,8 млрд, або 62,5% від загального експорту. На другому місці опинилися експортери Океанії та Австралії (18,1%).
 
Частку у 7,3% світових поставок ячменю зайняли країни Латинської Америки та Карибського басейну. На Північну Америку припадає 7,2%, Азію — 4,7% та Африку — 0,02%. Але очікується, що цьогоріч через зниження попиту ціни на ячмінь підуть вниз.
 
Хоча в Україні й цього року збирають достатньо високий урожай зернових і зернобобових культур, досягти рекордних обсягів нам завадила спека в червні. Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.
 
«Засуха, яку ми спостерігаємо останніми роками, цьогоріч також була аномальною, але не досягла критичних позначок, тому врожай, сформований на полях, досить пристойний», — зазначила вона.
 
Урожай пшениці цього року мав потенціал досягти рекордних показників, однак цьому перешкодила червнева спека, яка не дала зерну наповнитися. Попри все, Міністерство аграрної політики та продовольства врожайність iз гектара показує вище середньої по всіх областях. 
 
Тетяна Адаменко засвідчила, що в липні середня температура повітря була близькою до кліматичної норми. Попри невеликі дощі в Україні, за винятком деяких південних, центральних і східних областей, спостерігався брак вологи. Проте періодичні похолодання та активні роси підтримували вологість на достатньому рівні. 
 
Нагадаємо, за місяць iз початку жнив Україна експортувала вже понад 3,7 млн тонн зерна.