Україна не виконує Державний бюджет: кошторис на 2020 рік «Слуга народу» обіцяє вже восени

06.08.2019
За останні сім місяців Україна недоотримує доходи до свого державного бюджету. Так, за січень-липень 2019 року вони становили 584,1 мільярда гривень, що на 3,6% менше очікуваного рівня. 
 
 
Як повідомляє Державна казначейська служба, у загальному фонді за 7 місяців недовиконання держбюджету становило 4% при надходженнях до 516,4 млрд грн.
 
Утім, за підсумками липня, держбюджет за доходами перевиконано на 8% із показником у 77,3 млрд грн. У тому числі загальний фонд отримав 68 млрд грн, що на 10,5% вище від запланованого показника.
 
Податкові надходження в січні-липні забезпечили доходи до держбюджету на 253 млрд грн, що на 2,5% вище плану. Митниця, на яку було стільки сподівань, підвела. Це відомство принесло до державної скарбниці 180,8 млрд грн, що є на 9,6% менше від запланованого. В цілому ж план Державної фіскальної служби за сім місяців недовиконаний на 2,9%.
 
Бюджетне відшкодування податку на додану вартість знизилося з 13,6 млрд грн у червні до 10,4 млрд грн у липні. Всього ж Держказначейство за сім місяців перерахувало 94,12 млрд грн бюджетного відшкодування ПДВ.
 
Доходи місцевих бюджетів у липні 2019 року зросли на 23,3% в порівнянні з торішнім показником і на 9,7% більше очікуваного — 24,3 млрд грн. За сім місяців доходи місцевих бюджетів продемонстрували зростання на 18% від минулорічного показника за цей період і на 1% до плану — 156,7 млрд грн.
 
Якщо ближче до осені відставання буде більшим, цілком імовірно, що новій Верховній Раді доведеться коригувати головний фінансовий документ країни. Держ­бюджет 2020 року новообрані депутати обіцяють затвердити вже через кілька місяців. 
 
«Хто вам сказав, що бюджет розглядають узимку? Це при минулій владі так було! Наскільки я розумію, міністр фінансів уже підготував бюджетну декларацію на 2020-2022 роки, яка відображатиме всі основні макропоказники: доходи, витрати, інфляцію, все там буде відображено вже — і на основі цієї бюджетної декларації буде легше спроектувати бюджет», — заявила народний депутат від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк.
 
І пояснила, що працювати у майбутньому над важливим державним документом їй та колегам дуже допомагає навчання, яке проходить у Трускавці для молодих депутатів від «Слуги народу». За її словами, зараз усі обранці вивчають регламент українського парламенту, інформацію про комітети, Конституцію України...

А ТИМ ЧАСОМ...

Наша гривня — найкраща!

З початку нинішнього року українська національна валюта гривня зміцнилася до долара на 9,1%, що дозволило їй посісти перше місце в рейтингу стабільності світових валют. Друге місце зайняв російський рубль, він виріс до долара на 8,3%. Третє місце — у єгипетського фунта, який зміг зміцнитися проти долара на 8%.
 
Водночас на останньому місці виявилося аргентинське песо, вартість якого впала на 15% щодо долара. Також просіли і шведська крона щодо долара на 8,3% і південнокорейська вона на 6,9%.
Серед світових валют, які найбільше зросли щодо долара, переважають валюти країн, що розвиваються, тоді як валюти розвинених країн переважно девальвували.