Неперевершена висота: 25 років тому Сергій Бубка встановив феноменальний рекорд у стрибках із жердиною

02.08.2019
Неперевершена висота: 25 років тому Сергій Бубка встановив феноменальний рекорд у стрибках із жердиною

У 1994 році Сергій Бубка встановив світовий рекорд, який і досі нікому не вдалося перевершити.

Минуло 25 років від моменту встановлення рекорду в італійському Сестріері Сергієм Бубкою, українським чемпіоном Європи та світу зі стрибків з жердиною, золотим призером Олімпійських ігор 1988 року в Сеулі, заслуженим майстром спорту, Героєм України. 
 
 
6,14 — ця цифра в 1994 році закарбувалася в пам’яті спортивної громадськості світу та дала початок новій ері — непереборної висоти на відкритих аренах.
 
 
Український спортсмен був першим, кому підкорилася висота 6 метрів. Загалом він встановив 35 світових рекордів. Непобитими залишаються 6,14 м на відкритому майданчику.
 
 
Рекорд 6,15  у приміщенні з лютого 1993-го зберігався майже 21 рік. У 2014-му на змаганнях «Зірки жердини» в Донецьку французький легкоатлет Рено Лавіллені встановив новий — 6,16.
 
В останній день липня на Троїцькій площі зібралися представники вітчизняного спорту та жителі Києва, щоб відзначити ювілейну подію та влаштувати флешмоб. Ідея належить Олені Говоровій, бронзовій призерці в потрійному стрибку Олімпіади в Сіднеї 2000 року, голові комісії НОК України «Антураж атлета».
 
Ініціатором заходу разом із нею виступив канал XSPORT. За підтримки Національного олімпійського комітету та Київської міської державної адміністрації подію організували за кілька днів.
 
Учасників дійства «вибудовував» у цифри Максим Оробець — танцівник, хореограф-постановник, чотириразовий чемпіон світу з фітнесу серед юніорів IFBB, фіналіст чемпіонатів світу і Європи з хіп-хопу, вакінгу, хаузу та інших сучасних танців.
 
З висоти пташиного польоту їх знімав дрон. Транслювався запис на телеканалах та поширювався в мережі. Сам Сергій Бубка не знав про організацію заходу. Своєрідне привітання мало стати для нього сюрпризом від колег по спорту. 
 
Гаслом річниці стала фраза «Пишаємось!», яка привертала увагу до заслуг українських спортсменів. З рекордом Сергія Назаровича вітали запрошені атлети та тренери.
 
«Це видатна людина не тільки в Україні, а й у всьому світі», — каже Михайло Гераскевич, який є рекордсменом і переможцем чемпіонатів СРСР із гирьового спорту, а нині тренер української команди з богатирського багатоборства та скелетону. 
 
Багато діячів зі світу спорту ділилися  досягненнями в особистому житті та професійній діяльності. Зокрема, срібна призерка чемпіонату світу й багаторазова чемпіонка Європи зі стрибків у воду, дайверка Юлія Прокопчук порівнювала техніку виконання стрибків із жердиною та у воду, адже в обох видах присутня висота, яку необхідно подолати. Завершила свій коментар так: «Головне життєве досягнення зараз поруч — мій син, моя гордість, моя найцінніша висота».
 
Наталія Добринська, олімпійська чемпіонка Пекіна-2008 з багатобор­ства, наголосила: «Я завжди дуже радію за наш український спорт і українських спортсменів. Встановлення рекорду — це визначна подія для нашої країни на світовому рівні, котра демонструє, наскільки ми сильні. Ми дійсно можемо пишатися собою. Україна продовжує розвиватися. Наші спортсмени б’ють рекорди. Є багато молодих талантів: Юлія Левченко, Ірина Геращенко, Дар’я Білодід, Жан Беленюк, Марина Бех-Романчук та її чоловік Михайло Романчук».