ДНРункул може прорвати зсередини: протиріччя між ватажками самопроголошених зростають

30.07.2019
ДНРункул може прорвати зсередини: протиріччя між ватажками самопроголошених зростають

(Малюнок Івана Миколайчука.)

Звісно, будь-яку хворобу легше попередити, ніж потім iз нею боротися. Цією відомою медичною істиною вимушено керуються і ватажки «ДНР».
 
 
Вони вже реально відчувають, що в народі визріває невдоволеність самопроголошеною владою.
 
 
Все більше донецького люду усвідомлює, що в 2014 році місцеві верховоди з подачі і за допомогою московських кураторів банально їх ошукали чи, як тут зараз кажуть, — «взули», наобіцявши повний мішок задоволень.
 
Нині покійний Захарченко провіщав, що життю в «ДНР» буде заздрити вся Європа, бо всі тут будуть вільними і багатими.
 
Та це виявилось банальним базіканням: життя в «республіці» якщо і змінюється стрімко, то лише у зворотний бік. Невдоволеність підданих фіксують і ватажки «ДНР». Тому намагалися вжити запобіжних заходів, коли громадськість Донецька запланувала на минулу суботу на головній площі міста акцію під гаслом «Путін, прийми вибір Донбасу!».
 
Організатори запевняли, що це не протест, а швидше, підтримка місцевої влади. Та Пушиліна і К° спонтанна активність підконтрольних цивільних наполохала: як би чого не вийшло! Тому вирішили на всяк випадок підстрахуватися.
 
Забороняти ініційований «з низів» мітинг начебто негарно, а от захопити і контролювати площу — те, що треба. Тому оголосили, що саме в цей день і в ту ж годину на площі проводитимуть навчання добровільних народних дружин міста.
 
Таким чином влада вбивала двох зайців: і неузгоджений мітинг зривали, і готували дружинників, які, безсумнівно, допоможуть розганяти неорганізованих протестувальників, якщо такі «намалюються»!
 
І це не єдиний запобіжний захід, яких у Донецьку почастішало. Щойно голова так званої республіки видав указ про ще одне свято на 14 травня — День конституції республіки.
 
Це теж повинно охолодити занадто гарячі голови невдоволених: проти Конституції не всяк насмілиться виступити. А задля повної гарантії у неділю видано ще один указ — про створення у лавах правоохоронних органів особливого підрозділу, який повинен буде спеціалізуватися на силовому гасінні безладу та розгоні несанкціонованих мітингів.
 
Тільки чи допоможе це самапроголошеній владі стати довговічною? Навіть найхитріші політики у світовій історії такими методами не могли продовжити життя створеного насиллям режиму, якщо його не сприймав народ.