У Легедзиному на Черкащині в суботу стартує трипільська толока

26.07.2019
У Легедзиному на Черкащині в суботу стартує трипільська толока

Трипільська хата чекає суботньої толоки. (Фото із ФБ Владислава Чабанюка.)

На Черкащині, у славному селі Легедзине Тальнівського району, де розташований Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура», завтра народ збирається на трипільську толоку.
 
 
«Починаємо працювати з 11-ї  години. Цього разу толока стане своєрідним археологічним експериментом. Ми спробуємо зробити абсолютно інший варіант даху трипільської хати», — розповів «Україні молодій» Владислав Чабанюк, директор заповідника.
 
 
За його словами, на маленьких моделях трипільських будівель найчастіше дах є напівсферичним і без стріхи переходить у стіни. За великої щільності забудови трипільських поселень дах міг бути глиняним, тобто плетеним, як корзина, і накиданим глиняним замісом.
 
«Працюватимемо з глиною, піском і кізяком, щоб зробити штукатурку, котра б краще витримувала опади. Адже ми не знаємо, які насправді були хати у трипільців і не стверджуємо, що верх міг бути саме таким. Просто шукаємо відповідь за допомогою такого наукового експерименту», — пояснює пан Владислав.
 
За його словами, цілком зрозуміло, які були стіни у хатах трипільців, — наука про це більше знає, ніж про те, якими ж були в їхніх оселях дахи. Про дахи дуже мало інформації. Припускається, що на хатах міг бути і глиняний круглий верх. Як довго він зможе прослужити, як часто його потрібно ремонтувати — покаже час. 
 
«Є можливість 27 липня долучитися до археологічного експерименту під час трипільської толоки. А ще познайомитися з нашим музейним проектом, який здійснюємо завдяки гранту від Українського культурного фонду», — запрошує всіх бажаючих Владислав Чабанюк. Він каже, що толока триватиме  до 15-ї години. «Для трудівників гарантуємо наваристий смачний борщ і апетитну кашу. Миски, ложки, чашки беріть із собою».
 
Після роботи відбудеться відкриття музейних виставок: «Історія в прикрасах» — від Юрія Коваленка, власника однієї з найбільших етнографічних колекцій дукачів в Україні, «Трипілля в писанці» — від майстрині Світлани Бас, далі — екскурсії музеєм заповідника «Трипільська культура» та на місце проведення археологічних розкопок на поселенні-гіганті «Тальянки». Вже ввечері виступить гурт «Очеретяний Кіт» і почнеться перегляд фільму «Чорний Козак».