На Херсонщині шахраї видурюють у туристів гроші за оренду житла і зникають

24.07.2019
Мандрівники втратили понад 12 тисяч гривень за оренду неіснуючого житла на чорноморському узбережжі курортної зони Херсонської області.
 
У липні до поліції Херсонської області майже одночасно надійшло 9 заяв про шахрайство з орендою житла від мешканців Києва, Херсона, Кривого Рогу, Дніпра та Вінниці.
 
Постраждалі з усієї України розповіли схожі історії про те, як знайшли оголошення про оренду житла на спеціалізованих сайтах та «клюнули» на дешевизну.
 
Аферисти розмістили привабливі оголошення з над­звичайно демократичними цінами на відпочинок у Скадовську, Залізному Порту, селах Лазурне, Генгорка та Щасливцеве (Генічеський район), та лише спритно «розводили» своїх жертв на гроші.
 
Довірливі туристи легковірно перераховували шахраям завдаток у розмірі від 600 до 3 тис. 300 гривень (ціна за добу проживання), після чого ті спритно вимикали свої телефони та зникали з поля зору назавжди й без попередження.
 
Тим часом відпочивальники пакували вдома валізи та спокійно, нічого не підозрюючи, їхали за вказаною шахраями адресою чорноморських курортів.
 
Але на місці знаходили замість пансіонатів зовсім інші об’єкти, де їх ніхто не чекав (магазини, школи, приватні будинки). Гроші постраждалим так ніхто й не повернув, хоча неправдиві оголошення-приманки з сайтів усе ж таки вдалося прибрати.
 
За всіма фактами обману громадян України співробітники поліції вже порушили кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 КК України («Шахрайство»).
 
Правоохоронці просять усіх жителів України при бронюванні житла на чорноморських курортах через iнтернет дотримуватися правил безпеки та ніколи не перераховувати гроші наперед: розрахунок повинен проводитися винятково під час заїзду. Або принаймнi, як при використанні сервісу Аirbnb, акумулюватися на рахунку легально оформленого оператора.
 
Співробітники відділу комунікацій поліції у Херсонській області рекомендують вибирати тільки перевірені сайти з хорошою репутацією, де є відгуки від попередніх наймачів житла, а також можливість заздалегідь перевірити розташування об’єкта на чорноморському курорті.