В акваторії Чорного моря біля Джарилгача браконьєри наловили «товару» на чверть мільйона гривень

24.07.2019
Чорноморський рибоохоронний патруль i місцева поліція затримали банду браконьєрів, яка займалася незаконним виловом креветки на території Національного природного парку «Джарилгацький», що на Херсонщині.
 
Найбагатший улов зловмисників чекав у морській акваторії Скадовського району, неподалік від острова Джарилгач.
 
За допомогою заборонених знарядь браконьєри виловили понад 50 кілограмів креветки, а також кілька відер занесених до «Червоної книги» морських крабів.
 
Тим самим вони завдали збитків державі на суму близько 350 тисяч гривень. Відносно злочинців порушили кримінальну справу, їм тепер загрожує штраф або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.
 
Співробітники правоохоронних органів зазначають, що з приходом літа на Херсонщині розпочався справжній розгул браконьєрів. Щодня на чорноморському узбе­режжі поліція вилучає кинуті втікачами-браконьєрами заборонені сітки та відра з креветкою, рибою, рапанами, крабами.
 
Лише за останні три місяці співробітники Держекоінспекції у Херсонській області склали понад 300 адміністративних протоколів та наклали штрафів на загальну суму понад 100 тисяч гривень.
 
Фахівці підрахували, що з початку поточного року екології Херсонщини вже завдано збитків майже на 83 мільйони гривень. Потрапляють у пастку бандитів і екзотичні види риб, що живуть у Чорному морі, яких просто безжально викидають на сміття.
 
У зоні особливого ризику — чорноморські дельфіни, які гинуть через те, що заплутуються у сітках браконьєрів, котрі їх уперто виставляють уздовж узбережжя багатокілометровими пастками.
 
Учені українського наукового центру екології моря під час проведення польових досліджень у рамках проекту ЄС / ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря: вибрані заходи» переконалися, що за останні 60 років поголів’я морських ссавців, що живуть в акваторії Чорного моря на Херсонщині, значно зменшилось. Саме цей факт змусив чиновників Херсонської ОДА оголосити територіями заказників місцевого значення два найбільши тутешні архіпелаги в Чорному морі — острови Каланчак та Карадай.
 
Там цілодобово чергуватиме охорона, що дозволить уберегти понад 3,6 га від свавілля браконьєрів. І тоді злодії більше не зможуть спокійно встановлювати у заповідних зонах природи Херсонщини свої сітки та пастки для вилову риби, креветок, крабів та іншої морської живності.