Королівські запіканки, «гостьове» м’ясо та морозиво для настрою: рецепти киянки Марії Михальченко

24.07.2019
Королівські запіканки, «гостьове» м’ясо та морозиво для настрою: рецепти киянки Марії Михальченко

Марія Михальченко.

Вона вишиває, захоплюється туризмом, опановує мови, приймає гостей, влаштовує благодійні аукціони і мріє вивчити кухні світу.

 

Кулінарний блогер, кулінарний майстер, 30-річна киянка Марія Михальченко за освітою медик, а в душі, за її ж словами, «кухаро-пекаро-кондитер».

 

«Зрозуміла, що треба вчитись готувати, коли хороший друг попросив спекти торт «Прага» на його день народження (в роки студентства), а коржі вийшли такими твердими, що можна було вбити», — сміється вона.

 

В найближчому майбутньому планує запустити ютуб-канал. Наразі в Марії багато роботи в кулінарних спільнотах: комусь порадити меню на родинне свято, іншому знайти хороший рецепт, тому — дати пораду в тонкощах конкретної страви.

Треба любити справу, за яку берешся, — тоді все і встигатимеш, вважає Марія, і ділиться з нами своїми рецептами своїх улюблених страв. 

Щоправда, в одній публікації вони не помістяться, тому далі буде, бо, забігаючи наперед, скажу, що рецепти Марії — чудові що за кулінарною ідеєю, що за вибором інгредієнтів, що за простотою в приготуванні, що за неймовірним смаком, у чому я також мала змогу переконатися. 

Картопляна запіканка «Королівська»

«Це моя улюблена запіканка з усіх можливих запіканок, — відразу зізнається Марія. — Проста в приготуванні, водночас і святкова. А який простір для польоту фантазії!».
 
Запіканка-тортик.
 
Отож інгредієнти: картопля, цибуля, морква, кабачки, помідори, болгарський перець, гриби, м’ясо, кетчуп (у мене домашній, можна і без нього), яйця (у мене 6 шт.), молочний продукт (у мене йогурт, можна ще молоко чи сметану), пішло десь 0,5 літра, сир (у мене моцарела).
(Не даю точних пропорцій, бо в кожного все одно піде по-різному. Це більше не рецепт, а принцип приготування).
 
Цибулю обсмажити з морквою, трошки підсолити. М’ясо (у мене індичка) нарізати невеликими шматочками, обсмажити до готовності (м’ясо обсмажую, бо якщо цього не зробити, то воно дасть багато рідини), трошки підсолити і поперчити. Картоплю, помідори, кабачки нарізати кружальцями.
 
Якщо шампіньйони, то просто нарізаємо скибочками. Якщо сушені гриби (як у мене), то відварюємо і дрібно нарізаємо.
 
На дно глибокої форми викладаємо кружальця картоплі, трошки підсолюємо (я підсолюю всюди картоплю), далі — моркву з цибулею, додаємо кетчуп, викладаємо гриби. Далі — шар картоплі — помідори — м’ясо — болгарський перець. Зверху кабачки, а на них — шар картоплі.
Готуємо заливку: яйця збити виделкою, додати молочний продукт, трошки посолити, поперчити, розмішати.
 
Заливаємо все молочно-яєчною сумішшю. Запікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці приблизно годину. Наприкінці посипаємо потертим сиром, даємо йому розплавитися і виймаємо.
 
Спочатку вона не дуже тримається «тортиком», коли повністю охолоне — значно краще. Можна додавати баклажани. Можна замінити одні овочі на інші. Смакує все!

Цвітна капуста в сирній заливці з шинкою 

Смакота — язик проковтнути.
 
«Можна сказати, що рецепт авторський. Знаю, що капусту запікають під сиром, але як саме — уявлення не маю, — каже Марія. — Тож інгредієнти та процес — за власними відчуттями. Запіканка вийшла неймовірно смачна». Інгредієнти: цвітна капуста (середня головка), 150 г сиру, 100 мл молока, 3 яйця, 100 г шинки або ковбаси копченої (можна і більше, від того буде лише смачніше).
 
Капусту розібрати на суцвіття. Бланшувати у підсоленій воді 2-3 хвилини, потім викласти у форму для запікання. Шинку нарізати дрібними кубиками. Сир подрібнити на грубій тертці (я використовувала моцарелу, можна й інший). До шинки і сиру додати молоко, вбити яйця, посолити, поперчити. Розмішати виделкою. Залити капусту, розподілити по всій поверхні. Запікати у розігрітій духовці до 180 градусів, 45-50 хвилин.

Баклажани з горіхами по-грузинськи 

«Юхху! Мені вдалося: я відтворила той смак, у який закохалася під час подорожі до Грузії. Мені хотілося начинку з’їсти без будь-яких баклажанів! Якщо у вас нема уцхо-сунелі і не маєте змоги купити, то страва буде і без нього смачною, просто трошки іншою!» — така емоційна «підводка» до рецепта нікого не залишить байдужим. 
 
Отож для справи потрібно: 3 баклажани, 150 г волоських горіхів, 3 зубчики часнику, 100 мл води, декілька гілочок кінзи, чайна ложка уцхо-сунелі (він же пажитник блакитний), 1/4 чайної ложки перцю чілі , цибулина, 1-2 столових ложки винного або бальзамічного оцту, сіль та олія за смаком. 
 
Баклажани порізати вздовж пластинками товщиною 4-5 мл, посолити і залишити на 15-20 хвилин. Потім обсмажити на олії з обох сторін до готовності. Горіхи, часник, зелень, спеції подрібнити у кухонному комбайні, додати оцет та воду (вона має бути перекип’ячена і охолоджена).
 
Довести до пастоподібного стану. Цибулину дрібно нарізати, обсмажити на олії. Додати до горіхової маси, перемішати. (Дехто рекомендує додавати сиру цибулю, але мені подобається ось такий варіант найбільше). На кожен баклажан викласти 1—1,5 чайної ложки начинки, трошки розмазати. Сформувати рулетики.

М’ясо особливе — для гостей

Гостьове мясо.
 
«Останнім часом у мене гості на гостях. І я тому рада, бо мій дім завжди відкритий для хороших людей, а ще я маю змогу приготувати смаколики, які б для себе з чоловіком точно не готувала. До таких належить і ця страва», — каже господиня.
 
Інгредієнти: кіло підчеревини, 2 чайні ложки з верхом копченої паприки (або звичайної), 4 зубчики часнику, чайна ложка з верхом меленого коріандру, чайна ложка з гіркою суміші перців, чайна ложка орегано і сіль.
 
Натерти гарно сіллю підчеревину з усіх боків. Поробити маленькі надрізи і туди запхати нарізаний шматочками часник. Приправи змішати між собою і натерти, теж з усіх боків. Загорнути у декілька шарів фольги і запікати при 180 градусах 2 години. Подавати охолодженою.

Торт «Для хороших дівчаток»

Бісквіт із кремом і ягодами.
 
«Багато хто з вас здогадається, чому така назва торту. До того ж  цей торт готувався для дуже хорошої дівчини. І раджу всім, хто не пробував, скуштувати цей бісквіт», — запрошує до приємної роботи Марія. 
Отже, бісквіт на окропі. Інгредієнти: 190 г цукру, 4 яйця, 150 г борошна, чайна ложка розпушувача, 3 столові ложки олії і 3 столові ложки окропу. 
 
Яйця збити з цукром (збивати доволі довго (якщо слід від міксера не зникає десь до 10 секунд — достатньо). Крутий окріп розмішати з олією, додати в яєчну масу, розмішати. Борошно змішати з розпушувачем, ввести в яєчну масу в три підходи, обережно вимішуючи лопаткою.
 
Дно роз’ємної форми (21 см в діаметрі) вистелити пергаментним папером, бортики нічим не змазувати. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці до сухої зубочистки (перші півгодини духовку не відкривати!).
 
Бісквіт охолодити, закутати в харчову плівку і помістити в холодильник мінімум на 4 години. Крем. Я використовую вершковий сир «Арла», за бажання — замінити на інший. 
 
Також можна використовувати «маскарпоне» або навіть домашній кисломолочний сир (попередньо перетерти через сито чи перебити блендером), 250мл вершків (33%), 200 г цукрової пудри, 400 г вершкового сиру, ванілін.
 
Вершки мають бути дуже холодними, щоб не було проблем із збиванням (я перед тим поміщаю їх у морозилку на 15 хвилин, разом із пудрою, посудом, в якому збиватиму, і вінчиками міксера).
 
Починати збивати на маленькій швидкості, закінчувати — на максимальній. Вершки збити з цукровою пудрою до стійких піків. Додати декількома порціями сир, розмішуючи міксером на маленькій швидкості. 
 
Просочування: я використовувала вишневий морс із м’ятою. Можна фруктовий чи ягідний сік, компот, м’яту чи просто воду з цукром. 
Ягоди: будь-які (у мене малина і ожина). Кількість — за бажанням. 
 
Збирання торта: бісквітну паляницю розрізати на 3 коржі. Я збираю в кулінарному кільці, можна за допомогою бортиків роз’ємної форми. Корж просочити, щедро змазати кремом, викласти ягоди, зверху трохи крему і наступний корж. Верхній корж полити шоколадною помадкою.

Ягідне морозиво — як настрій

Домашнє найкорисніше.
 
Марія Михальченко каже, що останнім часом її дуже захопило це літнє соковите прохолодне творіння — морозиво — і процес його приготування. 
 
За її рецептом потрібно: 230 г свіжих або заморожених ягід (вишня, інші), 150 г цукру, 140 мл вершків (33%), 80 мл молока. Зробити блендером із ягід і цукру пюре. Додати молоко і вершки і ще декілька секунд збивати блендером (до однорідності).
 
В мороженицю на 20-30 хвилин — і готово! Якщо нема морожениці, то помістити в морозилку і кожних 15 хвилин перемішувати (блендером або міксером) упродовж двох годин.

Полуничний мохіто — собі й комусь!

Дядечко Хем зацінив би.
 
«Не претендую на автентичність рецепта, просто розказую, як його роблю я. Я пробувала по-різному, але для мене саме цей варіант — найсмачніший. Не в сезон роблю із замороженою полуницею», — каже Марія.
 
Отже, на склянку 360 мл я брала: 3 середні полуниці, 5 листочків м’яти, 1-2 кружальця лимона або лайма, 30-50 мл рому, декілька кубиків льоду, спрайт. Полуницю порізати товстими кружальцями.
 
Узяти три кружальця лимона (то для мене) або лайма (то для чоловіка) і кинути до полуниці. Додати м’яту, яле попередньо злегка потерти між пальцями. Додати декілька кубиків льоду. Долити ром (можна без нього, якщо хочете безалкогольний варіант). Залити все спрайтом. Розмішати.
 
Насолоди від літа і від творінь власних рук бажає читачам Марія Михальченко з Києва! Все вдасться, переконана вона, і все буде смачно!