На ЧС-2019 з водних видів спорту українські синхроністки вибороли шість медалей

24.07.2019
На ЧС-2019 з водних видів спорту українські синхроністки вибороли шість медалей

На чемпіонаті світу з водних видів українські синхроністки вибороли шість медалей. (Фото з сайта www.fina.org.)

На старті чемпіонату світу з водних видів у Південній Кореї вся збірна України отримала прекрасний медальний орієнтир.
 
 
«Десятка» вітчизняних синхроністок, вигравши «золото» в новій змагальній дисципліні — хайлайті — задала необхідну тональність для інших наших збірників у Кванджу.
 
 
При цьому представниці вітчизняного синхронного плавання однією престижною відзнакою не обмежилися, здобувши на додачу до золотої ще п’ять бронзових нагород.
 
 
Пару нагород (за підсумками довільного та технічного виступів) в українську скарбничку поклав дует Марти Фединої та Анастасії Савчук. Іще три «бронзи» наша збірна синхроністок отримала за командну роботу в довільній, технічній програмі та комбінації. 
 
«Ми працювали увесь рік не даремно і довели всім, що є потужною командою», — сказала після завершення турніру з артистичного плавання Анастасія Савчук, яка, до слова, єдиною з «синьо-жовтої» збірної синхроністок доклалася до здобуття усіх шести планетарних нагород.
 
Слід відзначити, що у Кванджу, окрім медалей, підопічні Світлани Саїдової здобули й командну ліцензію для виступу в олімпійському Токіо-2020, куди раніше вже пробився й дует Савчук/Федина.
 
Щоправда, після синхроністок на п’єдестал пошани у Кванджу більше ніхто з українських спортсменів наразі не піднімався. Уперше з 2011 року без медалей ЧС залишилися вітчизняні майстри стрибків iз трампліна. Не вдалося виправдати медальні сподівання на 50 м батерфляєм бронзовому призеру ЧС-2017 Андрію Говорову. 
 
У фіналі своєї улюбленої дисципліни спринтер із Дніпра показав лише шостий час — 22,91 сек., хоча саме Говорову належить світовий рекорд на 50-метрівці «метеликом» (22,27), який він встановив у липні 2018 року в Римі. При цьому переможцем цього спринтерського запливу з новим рекордом чемпіонатів світу — 22,35 — став Калеб Дрессел із США.
 
Утім свої головні медальні сподівання українське плавання пов’язує з рівненським стаєром Михайлом Романчуком, який на попередньому водному «мундіалі» переміг на дистанції 1500 м.
 
Водночас у тренерському штабі нашої плавецької збірної напередодні ЧС відзначали, що першочергове завдання для двох лідерів чоловічої команди — це потрапляння до фіналів у своїх профільних дисциплінах.
 
Слід зауважити, що на ЧС до Південної Кореї Україна не відрядила жодної представниці жіночої команди з плавання, довіривши право захищати честь країни чоловічому колективу в складі Говорова, Романчука, Сергія Фролова, Сергія Шевцова, Микити Коптєлова та Дениса Кисіля.
 
Щодо безмедальних результатів українських стрибунів iз трампліна, то головний тренер збірної Тамара Токмачова акцентує увагу на непростому процесі зміни поколінь, який переживає її команда. Проте навіть без своїх багаторічних лідерів Іллі Кваші та Юлії Прокопчук, вітчизняні водні акробати змогли порадувати своїх шанувальників.
 
Особливих компліментів удостоївся 13-річний майстер стрибків iз вишки Олексій Середа. Спочатку в дуеті з Олегом Сербіним, а потім і самотужки Середа опинився на четвертій позиції підсумкових протоколів змагань на 10-метровій платформі, принісши таким чином українській збірній дві олімпійські ліцензії.
 
Іще дві перепустки до Токіо принесли «синьо-жовтим» Олег Колодій та Вікторія Кесар, які посіли 12-те та 11-те місця у фіналах стрибків iз триметрового трампліна.