Грецька церква найближчим часом визнає автокефальну Православну церкву України

23.07.2019
Елладська (Грецька) церква, одна з найбільших помісних православних церков світу, найближчим часом визнає автокефальну Православну церкву України та вступить із нею у церковне спілкування.
 
 
Про це заявив Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі з українцями Стамбула, повідомляє «ТСН». Інформацію також підтвердили «Бі-Бі-Сі Ньюс Україна» у Вселенському патріархаті.
 
 
Раніше патріарх Варфоломій публічно уникав заяв щодо конкретних церков, які мають ви­знати ПЦУ. 
 
Дати можливого визнання ПЦУ з боку Елладської церкви патріарх не назвав. Натомість низка співрозмовників «Бі-Бі-Сі Ньюс Україна» вказують, що визнання ПЦУ греками можливе не раніше жовтня цього року. Саме тоді може відбутись архієрейський собор Елладської церкви, який уповноважений ухвалювати це рішення.
 
Елладська православна церква має стати першою після Вселенського патріархату, яка визнає автокефальну Православну церкву України та вступить iз нею у євхаристійне спілкування.
 
Це означає, що вона почне поминати предстоятеля ПЦУ у диптиху (переліку) предстоятелів помісних православних церков світу, а митрополит Епіфаній має відвідати Афіни та співслужити з архієпископом Ієронімом. 
 
Офіційне визнання автокефальної ПЦУ та встановлення церковного спілкування у світському житті можна порівняти з визнанням однієї держави іншою та встановлення дипломатичних стосунків. Загалом наразі у світі є 15 помісних православних церков, і їх предстоятелів поминають у чіткій послідовності — диптиху.
 
ПЦУ в цьому переліку займає 15-те місце, й після рішення Елладської церкви її предстоятель та єпископат під час богослужінь будуть поминати митрополита Київського Епіфанія, як це вже робить Вселенський патріархат. 
 
Визнання ПЦУ першою помісною церквою є надзвичайно важливим сигналом, адже з моменту отримання томосу навіть лояльні Константинополю церкви відтерміновували визнання й ніхто не хотів бути першим. Однією з головних причин, чому питання визнання ПЦУ помісними церквами затягнулось, митрополит Епіфаній вказував протидію Російської православної церкви. У першій хвилі визнання ПЦУ, окрім Кіпрської, як вказують у Константинополі, може стати Румунська православна церква, яка має добрі стосунки з Вселенським патріархатом. 
 
У Грузинській православній церкві також відбуваються процеси, які свідчать про можливе визнання нею ПЦУ. Значна частина синоду Грузинської церкви підтримує українську автокефалію. До першої хвилі визнань, як очікується, може долучитись й Албанська православна церква. Болгарська церква вже розглядала українське питання і не змогла ухвалити остаточного рішення. 
 
Загалом процес визнання ПЦУ іншими помісними церквами може розтягнутись на роки і навіть десятиліття. Після першої хвилі визнання, як очікується, визначатись почнуть старі патріархати, такі як Олександрійський та Єрусалимський. Не визнаватиме Російська православна церква, яка розірвала церковне спілкування з Константинополем та різко засуджує створення ПЦУ.
 
Найбільше проблем у Константинополі очікують з визнанням ПЦУ саме у церквах, які орієнтуються на Московський патріархат. Це Польська православна церква та Антіохійський патріархат, розташований у Сирії, Церква Чеських земель та Словаччини і, звичайно, Сербська православна церква, яка має тісні зв’язки з РПЦ.