Чиновницькі ігри: із другої спроби вдалося ухвалити рішення про розширення прем'єр-ліги до 14 клубів

23.07.2019
Чиновницькі ігри: із другої спроби вдалося ухвалити рішення про розширення прем'єр-ліги до 14 клубів

У «Шахтарі» національний чемпіонат за участі 14 команд хочуть проводити на заключному етапі за схемою «4-4-6». (Фото з сайта ФК «Шахтар».)

Дивовижні часом події трапляються в українському футболі. Одного дня там одноголосно приймають рішення про неможливість iз сезону-2020/2021 розширити прем’єр-лігу, наступного ж — виносять діаметрально протилежний вердикт.
 
 
Як ідеться на офіційному сайті Української асоціації футболу, після завершення останніх зборів клубів-учасників УПЛ до УАФ почали надходити прохання переглянути рішення щодо формату чемпіонату УПЛ на сезони 2020/2021 і 2021/2022 років. 
 
 
І після повторного розгляду питання рішенням загальних зборів української Прем’єр-ліги було визначено, що в сезоні-2020/2021 у чемпіонаті УПЛ виступатимуть 14 команд. Подейкують, що друге голосування відбувалося вже в дистанційному режимі.
 
Вочевидь, у нашому футболі сталася, як нині часто говорять вітчизняні правознавці, правова колізія, коли рішення прем’єр-ліги пішло врозріз iз постановою органу, котрий займає у футбольному господарстві чільне місце. А можливо, клуби еліти таким чином прагнули заявити про свою суб’єктність, адже в останні роки вона дещо втратила свою самостійність, опинившись під додатковим патронатом УАФ.
 
Так, власне, на своєму засіданні 10 липня виконком УАФ вирішив, що в наступні кілька сезонів має відбутися поетапне збільшення кількості учасників УПЛ: у сезоні 2020/2021 — до 14, у сезоні-2021/2022 — до 16. 
 
При цьому в АУФ тоді наголосили, що прем’єр-лізі, Професіональній футбольній лізі та Асоціації аматорського футболу України необхідно врахувати дане рішення при підготовці регламенту змагань на наступні сезони.
Водночас клуби-учасники УПЛ, зібравшись разом 18 липня, вирішили по-іншому (йшлося про те, що лігу необхідно розширяти з ЧУ-2021/2022 одразу до 16 команд), порушивши таким чином ієрархічну вертикаль, згідно з якою, саме АУФ належить останнє й вирішальне слово у вітчизняному футбольному господарстві.
 
«Коли ми грали чемпіонат у 14 команд, то був найгірший за всі часи турнір. Однак якщо формат ЧУ передбачатиме формування груп за схемою «4-4-6», ми підтримаємо таку ідею», — наголошував перед першим голосуванням учасників УПЛ генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін.
Не виключено, що перед повторним голосуванням пропозицію «гірників» усе ж узяли за основу ЧУ-2020/2021, хоча, без сумніву, формат чемпіонату з 14 клубами обговорюватиметься ще не раз. Вочевидь, першочерговим для АУФ було безпосереднє рішення про розширення ліги, аби за тиждень до старту нового сезону в колективів елітної та першої ліг перед очима були чіткі умови майбутнього змагального регламенту. 
 
Тож, як ідеться у прес-релізі вітчизняної футбольної асоціації, при переході від формату з 12 командами до формату з 14 (а в подальшому — з 16) діятиме наступний підхід до обміну команд між лігами в перехідний сезон: із ПФЛ до УПЛ напряму піднімаються команди, що посядуть перше-друге місця в турнірній таблиці ПФЛ та пройдуть атестацію для клубів УПЛ; а між командою, що посяде останнє місце в турнірній таблиці УПЛ, та командою, що посяде третє місце в таблиці ПФЛ, проводяться два матчі «плей-оф» за право виступати в УПЛ.