Вимоги Зеленського негайно скликати Раду є піаром перед виборами - політолог

19.07.2019
Не втрачає надії і не втомлюється надсилати листи: президент Володимир Зеленський направив чергового листа спікеру Верховної Ради Андрію Парубію. Глава держави вимагає провести позачергове засідання Ради з метою прийняття законопроектів.
 
У документі, який опублікував офіс президента, глава держави нагадав, що повноваження парламенту припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради нового скликання. А десята сесія Ради триває до 19 липня включно, а отже, до цього часу нардепів можна скликати на позачергове засідання.
 
«А Ви замість цього влаштовуєте собі майже двомісячні канікули до початку першого засідання Верховної Ради нового скликання. Хочу нагадати Вам та іншим народним депутатам України, що ОДИН ДЕНЬ (!) роботи парламенту коштує платникам податків 13,3 млн грн», — додає Зеленський. За його словами, відмовляючись зібрати парламент на позачергове засідання, Парубій «проявляє злочинну бездіяльність, яка призводить до розтрати майже 700 млн гривень з державного бюджету».
 
Політолог Андрій Вербій у коментарі «УМ» зазначив, що процедурно офіс президента допустив помилку, адже спікер парламенту юридично не може провести позачергове пленарне засідання. Єдиний вихід у цій ситуації — це відкрити ще одну сесію Верховної Ради восьмого скликання.
 
«Це все зараз робиться з метою піару. До виборів два дні і треба мобілізувати електорат, показати «сильну руку» і владного президента на противагу бездієвому парламенту. От за цією схемою і працює президент. Бо виникає питання, чому раніше Зеленський не направив листа Парубію? Чому саме в останній тиждень перед виборами? Думаю, що розумні виборці самі це розуміють», — зазначив політолог.
 
У свою чергу, ще у середу, відповідаючи на перший лист Зеленського, Парубій покроково розписав, чому він не може скликати Верховну Раду за процедурою президента. Причиною є те, що, за законом, він не може провести позачергове засідання парламенту.
 
Зробити це можливо лише за однієї умови — відкрити нову сесію Верховної Ради. «Президент України Зеленський звернувся до мене з проханням про скликання позачергового засідання Верховної Ради України. Проте скликання такого засідання не передбачено Законом, адже Регламент Верховної Ради України передбачає можливість скликання позачергового пленарного засідання у невідкладних випадках у період між пленарними засіданнями під час сесії Верховної Ради України», — написав він у «Фейсбуці».
 
Парубій додав, що останнє пленарне засідання Ради було 12 липня і зараз можна скликати парламент тільки в тому разі, якщо Зеленський особисто привезе свій лист у Раду. Але для цього необхідні вагомі причини, зазначив спікер.