В Італії вилучили арсенал зброї у найманців, що воювали на Донбасі

17.07.2019
В Італії вилучили арсенал зброї у найманців, що воювали на Донбасі

Та сама вилучена боєздатна керована ракета класу «повітря-повітря» французького виробництва, яка раніше належала збройним силам Катару, а потім опинилася в італійських неонацистів

Італійська поліція під час спецоперації, яка проходила одразу в кількох італійських містах на півночі країни, вилучила в місцевих ультраправих арсенал зброї. Правоохоронці виявили, зокрема, боєздатну керовану ракету класу «повітря-повітря», повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Вилучена ракета французького виробництва раніше належала збройним силам Катару. Знайдені також десятки одиниць ручної вогнепальної зброї різних калібрів, штурмові та автоматичні гвинтівки виробництва Австрії, Німеччини та США. Окрім зброї, також виявлено велику кількість неонацистської символіки та пропагандистських матеріалів.
 
і неонацистська символіка.
 
Італійські ЗМІ повідомляють, що серія рейдів у рамках розслідування справи місцевих праворадикалів i неонацистів, які надавали підтримку бойовикам на Донбасі чи самі брали участь у бойових діях на боці проросійських сепаратистів, відбулася в Турині, Мілані та інших містах Італії.
 
Правоохоронці затримали трьох чоловіків.  За даними італійської преси, це — 50-річний Фабіо дель Берджолло, власник складу зі зброєю та активіст ультраправої партії «Нова сила», який 2001 року невдало балотувався до Сенату від цього неонацистського угруповання; 42-річний Алессандро Монті, громадянин Швейцарії; і 51-річний італієць Фабіо Бернарді. Склад зброї мiстився на південній околиці Мілана.
 
Нагадаємо, на початку липня суд міста Генуя  визнав винними трьох  чоловіків, які воювали на боці бойовиків у Донецькій i Луганській областях. Двоє з них — італієць Антоніо Катальдо та народжений в Албанії Олсі Крутані — проведуть за ґратами 2 роки і 8 місяців. Третього, громадянина Молдови Володимира Врбітчі, засудили до 1 року і 4 місяців в’язниці.
 
Нині засуджених арештували минулого року після того, як поліція розкрила організацію, що займалась вербуванням найманців для участі в бойових діях на південному сході України.
Розслідування діяльності італійських неонацистів, які допомагали проросійським терористам на Донбасі, триває.
 
Ще додамо, що неонацистів на півночі  Італії заарештували через кілька днів після  12 липня,  коли  в Павії оголосили  дуже суворий вирок — 24 роки в’язниці бійцю української Нацгвардії Віталію Марківу. Навіть попри те, що прокурор вимагав для нього  «лише» 17 років покарання. Уродженця Тернопільщини визнали винним у смерті італійського фотографа Андреа Роккеллі під час боїв під Слов’янськом у 2014 році, спираючись лише  на суб’єктивні свідчення французького журналіста Вільяма Роглона, який тоді ж перебував у тому районі на Донбасі. Цей вирок спричинив хвилю докорів італійському правосуддю за необ’єктивність, упередженість і виражену проросійську позицію.