Торт «Пташине молоко»
Рецептом ділиться Іра Татарин iз Хоросткова, що на Тернопільщині. Нам знадобиться для бісквіту: 4 яйця, склянка цукру, склянка борошна, 3 столові ложки какао, чайна ложка розпушувача і 5 чайних ложок холодної води.
Крем: до двох склянок молока додати 2 столові ложки манки, зварити і остудити. 200 г масла збити з 250 г цукрової пудри — по ложці додавати манку і збивати.
Корж розрізати на дві частини, намастити кремом та залити шоколадною глазуррю (розтопити 100 г вершкового масла і 200 г шоколаду).
Торт для малих хрумканчиків
Насолода від Лариси Пошпур
«Хочу, щоб хрумтіло», — просить моя мала племінниця Таїса, коли беремося за випічку. Бабуся Марія посміхається: зуби вже не ті, щоб хрумтіло, їй би щось пухке... Але каже: «Ми вже пекли той високий і пухкий, то давайте тепер ще й хрумкий, я також iз вами похрумкочу». І ми починаємо пекти. Рецептом поділилася Лариса Пошпур iз Тернопільщини. Я ціную рецепти пані Лариси, як і всі шанувальники її кулінарного таланту, тому була впевнена, що торт вдасться з першого разу. Так і сталося, торт видався на славу!
Раджу спробувати. Потрібно 5 яєць збити зі склянкою цукру до пишноти. Додати 3 столові ложки какао, чайну ложку амонію (погасити в столовій ложці сметани), 2 склянки борошна. Все разом з’єднати на менших обертах міксера, розділити на 2 частини і випікати 2 коржі (я випікала при 180 градусах 15 хвилин).
Маса для середнього шару з 300 г м’якого масла. Збити і додавати по ложці: 0,5 л згущеного молока «іриска», 200 г печива шоколадного (крекер) подробити на шматочки. Я додала 300 г подрібненого сухого арахісу, 100 г насіння соняшника в шоколаді, плитку чорного шоколаду (порізати на шматочки). Коржі просочити несолодкою кавою. Усі сухі інгредієнти вимішати з масою і викласти на нижній корж, зверху накрити другим коржем і притиснути. Тортівниця діаметром 26 см. Верх залила шоколадною помадкою.
Заливний пиріг iз чорницею — кулінарні лісові пригоди
Він пахне літом і лісом. «І комарами», — сміється Таїска, яка в лісі таки влаштувала нерівний бій iз комахами. Комарі пильнують свої чорниці, втішали ми малу. Буде що згадати з літа.
Оля Гриб iз Рівненщини ділиться рецептом свого заливного пирога з чорницями. Для тіста: 300 г борошна, яйце, 150 г масла або маргарину, чайна ложка розпушувача, столова ложка сметани, 4 столові ложки цукру. Для заливки: 400 мл сметани, 2 яйця, 3 столові ложки цукру, крохмаль — 2 столові ложки, ванілін, 300 г чорниць. Змішати всі сухі інгредієнти і розтерти з розм’яклим маслом. Додати яйце і сметану, вимішати тісто, щоб почало відставати від рук, можна підсипати трохи борошна. Форму 24 см змастити маслом і викласти тісто, сформувати бортики, поставити на 15-20 хв у холодильник.
Робимо заливку: змішати сметану, цукор, ванільний цукор, яйця і крохмаль, добре розмішати. Витягти тісто з холодильника і зробити багато проколів виделкою, поставити в розігріту до 230 градусів духовку на 6 хвилин. Чорниці присипати (0,5 столової ложки) крохмалем і висипати на пісочну основу в форму, потроху вилити заливку. Пекти при 180 градусів 40-45 хв. Зверху можна присипати пудрою.
Малиновий кекс
«А якщо є багато ягід, можна напекти багато кексиків», — підкидає наступну ідею Таїска. Так, з малою не засумуєш, думаю я. Але, з іншого боку, чому б і не напекти?
Наприклад, кекс iз малиною (порічкою, чорницями, журавлиною). Беріть для нього 4 столові ложки розтопленого масла, 240 г борошна, 200 г цукру, чайну ложку соди, 2 яйця, три чверті склянки молока, 350 г ягід і дрiбку солі.
Духовку розігріти до 180 градусів. Змастити і застелити форму для кексів (можна маленькі формочки — як подобається). Збити яйця і цукор, додати розтоплене масло і молоко. Додати борошно і соду, всипати сіль. Ягоди помити, просушити, трохи лишити для прикрас, обкачати у борошні й додати в кекс. Пекти приблизно годину. Охолодити і прикрасити на свій смак.
«Зебра»
Гарний пиріг — без коментарів, просто спечіть і скуштуйте. Потрібно: чайна ложка сухих дріжджів чи 15 г свіжих, 100 мл «мінералки» з газом, столова ложка цукру, 100 мл сметани, 50 г м’якого масла, 250 г борошна, 2 квадратики шоколадної плитки, столова ложка какао, столова ложка сиру і дрібка ваніліну.
Змішати дріжджі і «мінералку», залишити на 15 хвилин. Збити масло і цукор, додати сметану, дріжджі, борошно і ванілін. Розтопити шоколад на водяній бані. Поділити тісто порівну. В одну частину додати шоколад і какао. У другу додати сир. У змащену форму викладаємо 2 столові ложки білого тіста. На нього — 2 столові ложки тіста з какао. І так — доки не скінчиться тісто і скільки дозволяє форма. Шпичкою майбутні кекси ще розділити на 4 частини, а потім кожну ще 2 рази. Пекти 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Літо — різнобарвне і соковите! Нехай такою вдається ваша випічка! Смачного!