Українські синхроністки першими виграли планетарне «золото» в новій змагальній дисципліні

17.07.2019
Українські синхроністки першими виграли планетарне «золото» в новій змагальній дисципліні

Українські синхроністки виграли «золото» ЧС у новому змагальному виді — хайлайтах. (Фото з сайта НОК.)

Чемпіонат світу з водних видів у Південній Кореї для української збірної розпочався з історичної події. У змаганнях з артистичного плавання вітчизняні синхроністки вибороли золоту медаль — першу в історії планетарних форумів.
 
На найвищу сходинку п’єдесталу вихованки головного тренера збірної Світлани Саїдової піднялися в новій для чемпіонату світу змагальній дисципліні — хайлайтах.
 
Включені до програми найбільших світових змагань на будапештському конгресі FINA в 2017 році, хайлайти передбачають, що десять синхроністок упродовж свого двохвилинного виступу демонструватимуть глядачам та суддям акробатичні трюки, які водні грації мають виконати не менше чотирьох.
 
Упродовж минулих сезонів українські «русалки» успішно обкатували свою програму на змаганнях Світової серії. Їхній же дебют на чемпіонаті світу нікого не залишив байдужими.
 
«Молитва за мир», яку в корейському Кванджу виконала українська десятка синхроністок у складі Анастасії Савчук, Єлизавети Яхно, Марини й Влади Алексєєвих, Яни Наріжної, Аліни Шинкаренко, Катерини Різник, Олександри Коваленко, Вероніки Гришко та Валерії Апрелєвої, отримала від суддівського корпусу, по суті, одну з найвищих в артистичному плаванні оцінку — 94,5 бала.
 
«Це найулюбленіша вправа нашої команди, оскільки ми дуже добре виконуємо різні акробатичні елементи — підтримки, викиди тощо. Ми виграли три етапи Світової серії, тож були серед фаворитів світової першості. І це прекрасно, що ми першими виграли планетарне «золото» в  хайлайтах, — сказала після тріумфу одна з лідерок синьо-жовтої збірної Єлизавета Яхно.
 
Варто зазначити, що законодавиця мод у синхронному плаванні, яке, до слова, з 2017 року офіційно називається артистичне, — збірна Росії — участі в хайлайтах не брала, оскільки, на думку російської федерації, суддівські підходи для оцінювання нової дисципліни потребують доопрацювання. Також на медалі у дебютному виді змагань не претендували й представниці потужної збірної Китаю, відтак другими у хайлайтах стали італійки (91,733 бала), а третє місце посіли іспанки (91,133).
 
Зробивши на старті чудовий заділ та маючи хороший потенціал для подальших звершень, вітчизняні синхроністки продовжили активно боротися за нагороди ЧС у Кванджу. І якщо у змаганнях солісток 17-річна Марта Федина зупинилася за крок до п’єдесталу, пропустивши поперед себе знаних і титулованих у водному світі росіянку Світлану Колесніченко, іспанку Ону Карбонель та японку Юкико Інуї, то в дуеті з Анастасією Савчук вона стала бронзовою призеркою водного «мундіалю».
 
З огляду на нещодавнє народження цього харківського тандему, виступу Марти та Насті на чемпіонаті світу чекали з певним хвилюванням. Однак за плечима у Фединої та Савчук уже був вдалий виступ на Кубку Європи, де вони здобули олімпійську ліцензію в Токіо-2020. Відтак їхня «бронза» у технічній програмі дуетів на ЧС-2019, за котру синьо-жовта пара отримала 92,584 бала, — закономірне продовження медальних традицій вітчизняного синхронного плавання. «Із кожним новим виступом у дуеті ми все краще розуміємо одна одну. Сподіваюся, що така тенденція продовжиться й у довільній програмі, де ми спробуємо покращити результат», — відзначила Марта Федина.
 
Ну а дві перші позиції в технічному виступі дуетів посіли росіянки Колісниченко та Ромашина (95,900) та китаянки Сюечень й Веньянь (94,007).