В Україні планували провести жіночий Євробаскет-2021, проте його господарями обрано Іспанію та Францію

17.07.2019
В Україні планували провести жіночий Євробаскет-2021, проте його господарями обрано Іспанію та Францію

Потужності відродженої запорізької арени «Юність» активно використовують представники різних видів спорту. (Фото з сайта yunostpalace.com.ua.)

Ідея проведення в Україні чоловічого Євробаскету-2015 виглядала чудовим для реалізації спортивним та інфраструктурним проектом. Але через війну на Донбасі втілити його в життя не вдалося, хоча завдяки йому наша країна могла б розжитися мережею сучасних палаців спорту. Правом ФІБА-Європа на відкладений господарський прийом чоловічого чемпіонату Європи українська держава також не скористалася, тож розвиток спортивної інфраструктури в регіонах послуговується своїми локальними стимулами.
 
Приміром, у Запоріжжі не один рік у законсервованому стані стояв розібраним місцевий Палац спорту «Юність». І, можливо, якби не потужне бажання й амбіції власників запорізького «Мотора», яким виступає машинобудівний гігант «Мотор Січ», привезти гандбольну Лігу чемпіонів у рідне місто, чекати «Юності» свого часу ще довго.
 
А так за доволі короткий час у коконі старої споруди з’явився вельми привабливий спортивний об’єкт, який одразу привернув до себе увагу вітчизняних спортивних функціонерів. Так, спортивна арена «Юності» стала домашньою не тільки для гандбольного «Мотора» та баскетбольного «Запоріжжя», а й прийняла під своїм куполом поєдинки національних баскетбольних та волейбольних збірних.
Появою в Україні Запорізького палацу спорту, можливості якого відповідають більшості сучасних вимог міжнародних федерацій до проведення представницьких турнірів, скористалися в Федерації баскетболу України й, пам’ятаючи про потужності столичного ПС, подали спільну зі Швецією заявку на проведення жіночого чемпіонату Європи-2021.
 
Ідея україно-шведської заявки полягала в тому, аби матчі групового етапу ЧЄ-2021 відбулися в Запоріжжі та Стокгольмі, а поєдинки «плей-оф» провести в Києві.
 
Конкурувати за право виступити господарем Євробаскету-2021 Україні зі Швецією випало з об’єднаним тандемом Франції та Іспанії.
 
І, як днями повідомив президент ФІБА-Європа Тургай Демірель, переможцем цієї дуелі стала франко-іспанська заявка, згідно з якою груповий раунд прийматимуть Ліон та Валенсія, а вирішальна стадія ЧЄ відбудеться в Парижі.
 
Говорити, що за інфраструктурною готовністю переможець «тендеру» мав суттєву перевагу, думається, не варто. Скажімо, Франція останнім часом перетворилася на епіцентр масштабних спортивних подій, де, до прикладу, в 2016 році відбувся футбольний чемпіонат Європи серед чоловіків, а нещодавно завершився жіночий футбольний «мундіаль».
 
Добре знають у Франції й про особливості прийому баскетбольних команд, адже в 2015 році там проходила низка ключових матчів чоловічого Євробаскету. Щодо Іспанії, то жіноча баскетбольна збірна цієї країни є переможцем двох останніх континентальних першостей. Більше того, Іспанія та Франція грали у попередніх двох фіналах жіночих ЧЄ, відтак вибір господарів ЧЄ-2021 став доволі очікуваним та прогнозованим.