У Харкові на мітингу вимагали від мерії демонтувати відновлений пам’ятник Жукову

16.07.2019
У Харкові відбувся мітинг, учасники якого вимагали від мерії демонтувати щойно відновлений пам’ятник Георгію Жукову. У руках люди тримали плакати з написами «Жуков-кат» і «СБУ, ГПУ — де твоя реакція?», вимагаючи виконання закону про декомунізацію.
 
Акція протесту пройшла без сутичок, хоча поруч із противниками одіозного маршала зібралася група його прихильників. Серед них було важко не помітити молодиків спортивної статури, схожих на «тітушок» з антимайдану. За правопорядком цього разу також слідкували півтора десятка поліцейських.
 
Пам’ятник Жукову став частиною передвиборчої програми очільника міста Геннадія Кернеса, який наразі підтримує партію «Опозиційний блок». Принаймні, у соціальних мережах він залишив напис: «Як і обіцяв — сьогодні повернули на місце», що схоже на звіт перед власними виборцями у період, коли йде боротьба за електоральні голоси.
 
До речі, харківська влада і містяни не завжди демонструють готовність захищати «символи великої Перемоги» з однаковою рішучістю. Скажімо, восени 2013 року в однойменному сквері була демонтована ціла алея героїв-комсомольців, оскільки мерія дала дозвіл на будівництво там чергового храму Московського патріархату.
 
Бюсти молодих людей, які віддали життя за звільнення країни від німецьких фашистів повантажили на автівку й відвезли у невідомому напрямку, знехтувавши акцією протесту.
 
Тоді чиновники обіцяли, що відновлять зруйнований «пантеон» у сквері з красномовною назвою «Парк Радянської України». Там же планували встановити і монумент борцям за радянську владу, демонтований ще до декомунізації, оскільки незграбна композиція не вписувалась у реконструкцію майдану Конституції.
 
Обіцяв Геннадій Кернес відновити і зруйнований активістами пам’ятник Леніну, але тією обіцянкою чомусь легко знехтував. І раптом така несподівана відданість ідеалам, яким традиційно симпатизують прихильники колишніх «регіоналів».