Громада Тернополя обговорює безпеку безпритульних собак і котів

16.07.2019
Громада Тернополя обговорює безпеку безпритульних собак і котів

Нарешті люди звернули увагу на проблеми чотирилапих. (Фото з сайта http://i-visti.com.)

З’явилася надія, що незабаром «файне місто Тернопіль» стане файним чи принаймні безпечним та гуманним і стосовно братів наших менших, а саме — безпритульних собак і котів. Кілька днів тому в обласному центрі стартувало електронне обговорення «Правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак i котів) на території Тернопільської міської територіальної громади».
 
Проект нормативно-правового акта про затвердження цих правил було розміщено на порталі «Електронні консультації з громадськістю».
 
Відтак міська влада запросила всіх членів територіальної громади впродовж двох тижнів ознайомитися з ними та додати до кожного власні пропозиції і зауваження. Зробити це можна безпосередньо на згаданому порталі, ідентифікувавшись через Bank ID чи електронний цифровий підпис. Заплановано у Тернополі і живі громадські обговорення цієї важливої проблеми, до яких збираються активно долучитися місцеві зоозахисники.
 
Положення проекту стосуються реєстрації тварин, умов їх утримання, стерилізації, вигулу, вилову та інших подібних питань.
 
Дуже важливим є твердження, що «без­притульні собаки і коти можуть вільно проживати на території громади, є власністю територіальної громади і частиною екосистеми, ... вони повинні бути стерилізовані, вакциновані, проліковані в разі потреби і занесені до Єдиної електронної бази на спеціальному веб-порталі із зазначенням району (вулиці) проживання; забороняється самовільне вилучення, вилов, знищення вільно проживаючих безпритульних собак і котів; …вилов та тимчасова ізоляція тварин у громаді відбувається у спосіб та методами, що не суперечать ст. 24 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження».