ФІФА посилила відповідальність за прояви дискримінації під час матчів

16.07.2019
ФІФА посилила відповідальність за прояви дискримінації під час матчів

За дискримінаційні скандування фанатів відповідальність нестимуть їхні клуби (Фото з сайта 24tv.ua)

Із початком поточного тижня розпочали діяти оновлені правила дисциплінарного кодексу ФІФА, в яких серйозно збільшене покарання за різного роду дискримінаційні прояви та расизм. У Міжнародній футбольній асоціації заявили, що вони виходять на передній край боротьби з цією жахливою атакою на основні права людини й обіцяють активно захищати жертв расистської дискримінації.
 
Насправді, й раніше покарання для тих, кого визнавали винними в проявах расизму, було чималим і складало п’ять матчів. Натомість в оновленому регламенті дискваліфікація за подібні прояви збільшилася вдвічі й тепер на футболістів чи офіційних осіб, котрих визнають винними в атаці на людську честь та гідність, чекатиме десятиматчеве відсторонення.
 
Також у пресслужбі ФІФА повідомили, що вже найближчим часом організація дозволить жертвам расистських нападів брати участь у дисциплінарних слуханнях й робити там заяви про наслідки неправомірних дій.
 
Що цікаво, ФІФА також планує зробити публічними (у разі, якщо того вимагатимуть учасники) слухання щодо випадків, пов’язаних iз допінгом та договірними матчами.
 
Подібне послаблення пов’я­зане з минулорічним рішенням Європейського суду з прав людини, котрий наполягав на тому, аби спортивний арбітраж у Лозанні послабив секретність навколо своїх традиційних слухань за зачиненими дверима.
 
Окрім того, в дисциплінарному кодексі ФІФА з’явився новий пункт, який безпосередньо стосуватиметься словесних дискримінаційних атак, спрямованих на стать або сексуальну орієнтацію. Ці ж нововведення ФІФА напрацьовувала разом iз британською моніторинговою групою Fare, метою котрої є «боротьба з нерівністю у футболі та використання спорту, як засобу для соціальних змін». При цьому дані нововведення Міжнародної футбольної асоціації підтримали 211 її членів — національних федерацій.
 
Відтак тепер безпосередню відповідальність за образливі скандування фанатів нестимуть футбольні клуби. У випадку, коли подібний інцидент трапиться вперше, команді доведеться сплатити штраф у розмірі 20 тисяч швейцарських франків та закрити на один матч стадіон для фанів.
 
У ФІФА нагадують, що для суддів уже розроблена процедура з трьох кроків, яка має припинити дискримінаційні скандування по ходу поєдинку. У випадку ж, коли їх зупинити не вдасться, суддя матиме право перервати гру, а команді, вболівальники котрої спричинили «форс-мажор», згідно з новими роз’ясненнями, автоматично зараховуватиметься технічна поразка. У ФІФА подібний суддівський алгоритм обіцяють застосовувати під час кваліфікаційних матчів відбору на чемпіонат світу 2022 року, котрі, за оцінками спостерігачів Fare, матимуть високий ризик дискримінаційних проявів.