У Легедзиному на Черкащині знайшли посуд віком майже 6 тисяч років

12.07.2019
У Легедзиному на Черкащині знайшли посуд віком майже 6 тисяч років

На Черкащині у селі Легедзине Тальнівського району продовжуються археологічні розкопки. Там, на території трипільського поселення «Тальянки», копають наше славне минуле науковці інституту археології Національної академії наук України разом зі студентами.
 
Наразі дослідити два житла трипільців їм допомагають юнаки та дівчата з Києво-Могилянки. А донедавна тут трудилися ще й історики з Уманського університету.
 
«Ми з 1981 року розкопуємо житло трипільців, нині це вже 53 і 54 хати. Тут цілими шарами биті посудини і горщики, яким майже 6 тисяч років», — розповідає «Україні молодій» директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк. І додає, що цьому посуду шалено пощастило. Адже після того, як його купкою залишили край хати, хто лише не жив над ним упродовж майже шести тисяч років. Чиї лише воли та коні не втоптували там землю. 
 
На розкопках на території трипільського поселення.
Фото надане ДІКЗ «Трипільська культура».
 
«І ось — знак! Зверху поповзли залізні плуги, провіщаючи йому день нового воскресіння. Горщики знову побачили сонячне світло, і купальський вітер обдув їхні порепані боки. Попереду життя нове — купання в кислоті і життя вічне — в картонних коробках з-під цукерок», — поетично каже Владислав Чабанюк.
 
За словами науковця, археологія досліджує скомпресований час. Посуд iз покинутих трипільських поселень битий, бо цілий «перекочував» на нове місце і з часом також побився. Хоча, можливо, припускає пан Владислав, це є і сліди якихось ритуалів.
 
«Нові знахідки вже знімаються «головними героями» нашого проморолика за грантом від Українського культурного фонду», — підсумовує директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура».