Сергій Горбатюк обіцяє повторно клопотати про арешт майна Віктора Ющенка

12.07.2019
Суддя Печерського районного суду Києва В’ячеслав Підпалий відмовив у задоволенні клопотання прокурорів Управління спецрозслідувань ГПУ щодо арешту майна третього президента України Віктора Ющенка.
 
Відповідне рішення суддя ухвалив у рамках розслідування кримінального провадження щодо незаконного відчуження Межигір’я на користь Віктора Януковича, повідомив у ексклюзивному коментарі «УМ» адвокат Ющенка Віталій Наум.
 
На його переконання, справа проти Ющенка і клопотання ГПУ про арешт його майна з’явилися під парламентські вибори і з метою піару. Захисник вважає, що ГПУ намагається «привернути увагу до одного, закривши очі на великі провалля в іншому».
 
«Ми вважаємо, що це, враховуючи, що незабаром вибори, хтось намагається зробити собі піар або приховати ті недоліки, відсутність результатів, які є в інших справах. Зрозуміло, що всі невдачі потрібно чимось перекривати, а постать Ющенка якраз дозволяє сказати, що ми знайшли щось нове, ми рухаємось далі», — сказав пан Наум.
 
Зауважимо, що керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк наразі не приховує амбіцій очолити Генпрокуратуру і намагається засвідчити свою «винятковість» новій владі. І закиди на адресу Ющенка стали йому у нагоді. От тільки під керівництвом того ж таки Горбатюка «розвалилося» чимало справ щодо представників режиму Януковича (в тому числі й щодо реальних «прихватизаторів» Межигір’я), жодне провадження не доведене до суду, а на імпотентність слідства щодо масових убивств на Євромайдані протягом п’яти років вказують офіційному Києву вже навіть з ООН.
 
Після фіаско у суді пан Горбатюк висловив лише здивування у коментарях пресі: «Мотивації не знаємо, бо немає ще рішення суду. Це суддя Підпалий, який по деяких справах по півроку, по вісім місяців не віддає рішення. Але це дуже цікаво, тому що практично дуже складно знайти якісь аргументи для відмови, коли є підозра, коли у справі є завдані збитки, де санкція статті передбачає конфіскацію, є докази, що майно належить підозрюваному».
 
При цьому Сергій Горбатюк обіцяє, що ГПУ повторно клопотатиме про арешт майна Ющенка. І в перших коментарях ЗМІ засвідчив свій «професіоналізм»: «Єдине, не знаю процедури, чи воно оскаржується (рішення суду. — Ред.), але як мінімум повторно вносити не забороняє. Тому, думаю, один із цих варіантів у будь-якому випадку буде реалізований».
 
Тоді як підлеглий Горбатюка — прокурор Управління спецрозслідувань Сергій Атаманчук, як виявилося, на відміну від шефа, знає процедуру. Адже запевнив журналістів, що коли повний текст ухвали суду буде отримано, його одразу оскаржать в Київському апеляційному суді.
 
Нагадаємо, що місяць тому Генпрокуратура висунула третьому президенту Віктору Ющенку підозру в розтраті майна у рамках справи про резиденцію «Межигір’я», яка була виведена з державної власності у 2007 році. Ющенко не став переховуватися і одразу прийшов на допит до ГПУ. Він відкидає звинувачення, закидає Генпрокуратурі політичну заангажованість і обіцяє довести свою правоту в суді.
 
За даними адвоката Віталія Наума, слідчі ГПУ вважають, що Ющенко у 2002 році вступив у злочинну змову з Януковичем iз метою, щоб останній заволодів «Межигір’ям»! «Ті, хто пам’ятають, які були баталії між Ющенком і Януковичем у 2004 році, розуміють, яка в цьому абсурдність», — іронізує захисник.
 
У 2007 році між Ющенком та Януковичем також був черговий тривалий політичний конфлікт, який закінчився дочасними виборами парламенту восени 2007 року.
 
Уряд після цього передав резиденцію до статуту держпідприємства «Надра України», яке вивело «Межигір’я» з державної власності на користь фіктивної донецької фірми.