Кропивницький витратив на системи відеоспостереження понад 4 мільйони гривень

10.07.2019
У Кропивницькій міській раді днями говорили про безпеку містян. На нараді у міського голови Андрія Райковича мова йшла про стан реалізації програми профілактики та протидії злочинності «Безпечне місто» на 2017-2020 роки.
 
У місті другий рік поспіль впроваджують систему відеоспостереження та відеоконтролю, повідомили «УМ» у міській раді Кропивницького. Вже встановлено 81 відеокамеру. Це оглядові  та камери з розпізнаванням номерного знака автомобіля. Місця їх дислокації попередньо  запропоновані правоохоронними органами.
 
За словами начальника відділу з питань запобігання і виявлення корупції та взаємодії з правоохоронними та контролюючими органами Олександра Шишка, використання сучасних технічних засобів значно підвищує оперативне реагування на скоєні правопорушення, збільшує кількість розкритих злочинів, призводить до зменшення таких видів злочинів, як пограбування, розбійні напади, незаконне заволодіння транспортними засобами, хуліганство, порушення правил дорожнього руху.
 
На закупівлю та встановлення відеообладнання протягом трьох минулих років використали 4 мільйони 100 тисяч гривень. Крім того, в червні між виконавчим комітетом міської ради та обласним управлінням поліції  підписано меморандум про співпрацю у реалізації програми «Безпечне місто».
 
У міській раді Кропивницького наголошують: системою відеоспостереження обладнаний і комунальний транспорт, у кабіні якого встановлено тривожні кнопки.
 
«У разі натискання кнопки сигнал приймає найближ­чий до місця події патруль поліції. Як свідчить статистика, це сприяє запобіганню правопорушень та більш швидкому реагуванню правоохоронних органів на злочини», — пояснює Олександр Шишко. І додає, що системами відеоспостереження облаштовані і деякі навчальні заклади міста та міська рада. 

ДО РЕЧІ

Із кінця червня у Кропивниць­кому розпочав роботу велопатруль. «Патрулювання на велосипедах має ряд переваг у порівнянні з авто- та пішим наглядом. Завдяки своїй маневреності та можливості оперативно з’являтися у важкодоступних місцях», — каже Олександр Шишко.
 
Патрулі на двоколісному транспорті зосереджують свою роботу в центральній частині міста, парках, набережній річки Інгул та пішохідних зонах. Вони працюватимуть у денний час у теплий період року.