Безкоштовний секонд-хенд: у Тернополі контейнери благодійності допомагають найбіднішим

10.07.2019
Безкоштовний секонд-хенд: у Тернополі контейнери благодійності допомагають найбіднішим

Такі постійні пункти збору речей для нужденних у Тернополі.

Ідею розміщення на вулицях обласного центру контейнерів для збору непотрібного городянам одягу та взуття, яке ще може послужити іншим, запропонував понад рiк тому тернополянин Віктор Гунька, який побачив такі під час подорожі до Європи. Відтак проект став одним із переможців конкурсу «Громадський бюджет» Тернопільської міськради. Тож за бюджетні кошти придбали і встановили в різних мікрорайонах міста спочатку 5 спеціальних ємностей iз відповідними написами.
 
Нині контейнерів більше і, за словами керівника місцевого благодійного «Фонду добрих людей» Ігоря Костюка, волонтери якого сортують вміст контейнерів і роздають їх потребуючим, вони постійно переповнені. У кожному вміщається приблизно 200-300 кілограмів речей. Зносять не лише одяг і взуття, а й ковдри, подушки, галантерею, дитячі іграшки і навіть книжки.
 
Трапляється, незважаючи на написи-попередження, нерідко в «контейнери благодійності» кладуть і речі в незадовільному стані, яким дорога на смітник. Однак у цілому новація успішно допомагає забезпечувати необхідним тих, для кого задорого купувати потрібне навіть у секонд-хендах i комісійках.
 
Окрім Тернополя, подібні контейнери благодійності вже встановили і в кількох інших обласних центрах, зокрема Львові та Вінниці.