Латвієць Айнарс Багатскіс очолив чоловічу баскетбольну збірну України

10.07.2019
Латвієць Айнарс Багатскіс очолив чоловічу баскетбольну збірну України

Із новим наставником українська чоловіча збірна спробує реалізувати амбітні задуми керівників вітчизняного баскетболу. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Не спромігшись вивести чоловічу збірну України на чемпіонат світу-2019, Євген Мурзін цілком закономірно вирішив і на березневому виконкомі ФБУ оголосив про свою відставку з поста очільника «синьо-жовтих», з якими він пропрацював майже чотири роки. Тоді ж президент федерації Михайло Бродський пообіцяв, що до літа назве прізвище нового головного тренера української національної команди. Утім пошуки наступника Мурзіна дещо затягнулися, й лише днями у ФБУ заявили про підписання дворічного контракту з латвійцем Айнарсом Багатскісом.
 
Вочевидь першочергові домовленості керівництва Національної федерації баскетболу з авторитетним прибалтійським спеціалістом стосуються вдалого прохо­дження збірною України єврокампанії-2021, кваліфікаційний етап котрої розпочнеться в листопаді поточного року, хоча, без сумніву, головне прагнення Михайла Бродського — участь «синьо-жовтих» у планетарному форумі. Утім, як кажуть, усьому свій час. 
 
Аби Багатскіс був у курсі всіх подій в українському баскетболі й не втрачав тренерського тонусу, президент ФБУ запропонував латвійцю ще й посаду головного тренера столичного клубу «Київ-Баскет», із яким у попередньому сезоні працював Мурзін. Відзначимо, що на віце-чемпіона України в новому сезоні чекає єврокубковий дебют. «Київ-Баскет» зіграє в Лізі чемпіонів замість фінансово знекровленого чемпіона країни — «Хіміка».
 
«Спонсор южненського клубу, Одеський припортовий завод, уже рік не працює, тому в «Хіміка» великі проблеми з фінансами. У них є хороша молодь, хоча грошей на легіонерів немає. Тому вони й відмовилися від участі в єврокубках, а замість них заявився столичний віце-чемпіон», — пояснив деталі рокіровки керівник ФБУ, який, до слова, також є засновником і президентом «Київ-Баскета». А свою єврокубкову кампанію віце-чемпіон країни розпочне у вересні двома матчами (17 та 20 числа) першого кваліфікаційного раунду проти австрійського «Капфенберга». 
 
Відзначимо, що 52-річний Багатскіс раніше вже працював з українськими колективами, спочатку очолюючи «Кривбасбаскет», а згодом — «Будівельник». Під його орудою «гладіатори» двічі виграли вітчизняну суперлігу та непогано проявили себе в найсильнішому клубному турнірі Старого світу — Євролізі. Після українського етапу тренерської кар’єри латвієць працював у Росії, Туреччині, Ізраїлі та Німеччині. До того ж у період 2011-2017 років Айнарс Багатскіс очолював чоловічу збірну Латвії, яку виводив у фінальні частини чемпіонатів Європи 2011 та 2013 років, а також посів із нею восьме місце на домашньому Євробаскеті-2015.
 
Нагадаємо, що з латвійськими баскетболістами збірна України в одній групі конкурувала за путівку на китайський «мундіаль»-2019. Обмінявшись в очних дуелях гостьовими перемогами, в підсумку обидві команди залишилися поза когортою фіналістів світового форуму, до старту котрого залишилося трохи менше двох місяців. 

ЄВРОБАСКЕТ

Іспанська гегемонія

Вийшло так, що і у відборі, й у фінальній частині чемпіонату Європи-2019 жіночій збірній України випало грати в одному квартеті з найсильнішою командою континенту. Два роки тому іспанські баскетболістки переконливо ви­грали ЧЄ в Чехії, а минулої неділі у Белграді «червона фурія» так само легко захистила титул, розгромивши, як і у минулому фіналі, збірну Франції. Українська ж збірна завершила ЧЄ в статусі однієї з найгірших команд турніру, не здобувши в групі жодного залікового очка.