В Українській асоціації футболу не полишають спроб збільшити кількість учасників елітного дивізіону

10.07.2019
В Українській асоціації футболу не полишають спроб збільшити кількість учасників елітного дивізіону

У випадку розширення УПЛ вчорашні учасники елітного дивізіону — як-то «Арсенал-Київ» — отримають більше шансів для швидкого повернення до вищої ліги. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Відтоді, як у 2016 році зменшили до 12 кількість учасників прем’єр-ліги, в українському футболі постійно шукають можливості для відновлення попереднього кількісного складу.
 
Найбільшу зацікавленість у цьому питанні демонструє Українська асоціація футболу (в минулому — ФФУ), натомість в УПЛ не поспішають повертатися до старих розмірів, побоюючись, що до елітного дивізіону зайдуть неготові до справжнього професіонального футбольного життя клуби й тоді, дивись, на лігу знову чекатиме якийсь форс-мажор.
 
Нагадаємо, що раніше клуби-засновники УПЛ не підтримали ініціативу збільшення кількості учасників чемпіонату країни-2019/2020, водночас у новому сезоні в прем’єр-лізі відбудеться «плей-оф» за путівку до єврокубків між командами, що посядуть у чемпіонаті місця з п’ятого по восьме.
 
Тим часом в УАФ знову розпочали обговорення питань, пов’язаних iз можливим розширенням УПЛ.
 
Під час засідання комітету стратегічного розвитку футболу УАФ перший віце-президент організації Олег Протасов заявив, що розглядається два можливі способи повернення елітного дивізіону до старої формації з 16 колективів. У першому варіанті пропонується збільшити кількість клубів ПЛ до 14 в сезоні-2020/2021 і до 16 у сезоні-2021/2022. Друга пропозиція передбачає схему, згідно з якою в сезоні 2020/2021 збережеться нинішня кількість клубів, а в сезоні 2021/2022 представництво клубів УПЛ зросте одразу до 16 колективів.
 
«Усі варіанти заслуговують на увагу й мають свої переваги. Це саме стосується й можливого формату пониження й підвищення команд у класі. Найближчим часом ми сподіваємося почути думку клубів щодо озвучених пропозицій, але остаточне рішення ухвалить Виконавчий комітет УАФ», — наголосив Протасов.
 
Оскільки процес розширення ПЛ безпосередньо залежить від готовності представників першої ліги, президент Професіональної футбольної ліги (ПФЛ) Сергій Макаров наполягає, аби всі питання з майбутнім форматом елітного чемпіонату були вирішені до його старту. 
 
«Це прохання всіх клубів — визначитися з новим форматом змагань до початку сезону, щоб було розуміння того, за що вони будуть змагатися. Рішення потрібно ухвалити якомога раніше», — наголосив Макаров. При цьому, на думку голови ПФЛ, поступове нарощування кількісного складу УПЛ у так званому перехідному форматі виглядає найбільш логічним та оптимальним.
 
«Клубам першої ліги, які хочуть грати в еліті, потрібно вже зараз розуміти, яким буде формат змагань ПЛ у наступному сезоні, і готуватися до цих змін. Таким чином, у клубів буде достатньо часу на підготовку інфраструктури й виконання інших вимог для отримання атестата», — зауважив виконавчий директор прем’єр-ліги Євген Дикий.