Греція не підтримала на парламентських виборах партію, яка вивела країну з кризи

09.07.2019
Минулої неділі у Греції відбулися дострокові парламентські вибори. Про призначення дострокових виборів оголосив 26 травня прем’єр-міністр Алексіс Ципрас після того, як його правляча ліва партія «Сіріза» зазнала поразки на виборах до Європарламенту. Вже у червні «Сіріза» програла ще й регіональні вибори опозиційнiй правоцентристськiй партії «Нова демократія». 
 
Недільні парламентські вибори стали шостими за останні 10 років. Ніхто не мав сумнівів, що на країну очікує зміна влади. Тим паче що Греція — парламентська республіка, в якій 300 депутатів парламенту обирають за системою «посиленого» пропорційного представництва: партія, яка здобула більшість голосів виборців, отримує додаткові мандати у парламенті.
 
Станом на вчорашній день, після обробки 99% відданих на виборах голосів,  опозиційна партія «Нова демократія» набирала 39.8% відсотка голосів, а правляча дотепер «Сіріза» заручилась підтримкою 31,5% виборців. Попри те, що відрив є невеликим, «Нова демократія» завоює абсолютну більшість, оскільки, відповідно до вже згаданого правила, переможець додатково отримує 50 місць у парламенті й набирає 158 iз 300 депутатських мандатів.
 
Наразі зрозуміло, що до парламенту також проходить соціал-демократичний «Рух за зміни», який набирає 8,3% голосів, а також Комуністична партія — в неї 5,3%. Націоналістична партія «Грецьке рішення» і рух «За демократію в Європі-2025», ліва партія ексміністра фінансів Яніса Варуфакіса, ймовірно, також здолають тривідсотковий бар’єр: політсили набирають 3,4% і 3,7% голосів відповідно.
 
До речі, перебуваючи в Греції безпосередньо перед виборами, автор цих рядків помітив разючу відмінність між веденням виборчих кампаній там і в Україні. Дебати та дискусії відбувалися лише на телеканалах та радіостанціях, але на вулицях наближення дня виборів не відчувалось. Жодного білборду. Листівочки iз закликом голосувати за конкретного кандидата чи партію сором’язливо всовували в поштові скриньки чи вкладали під двірники автомобілів. «Найпотужнішу» вуличну агітаційну кампанію провела Компартія. Її червоні плакати формату А2 таки можна було подекуди побачити на вулицях. 
 
Хорошою новиною є те, що права партія «Золотий світанок», створена грецькими неонацистами, трохи не дотягла до прохідного тривідсоткового бар’єра і до парламенту не потрапить. Це велетенське падіння підтримки для партії, яка в роки кризи була третьою політичною силою країни.
 
Чинний прем’єр Греції 44-річний Алексіс Ципрас, який представляє «Сірізу», ще у ніч після виборів  у телефонній розмові привітав 51-річного лідера «Нової демократії» Кіріакоса Міцотакіса з перемогою. Вчора Ципрас мав передати справи новому лідеру країни. Також учора Міцотакіс склав присягу як прем’єр. Водночас має бути оголошено склад Кабінету міністрів. Члени уряду будуть приведені до присяги сьогодні, а перше засідання уряду відбудеться в середу. Парламент країни почне роботу 17 липня.
 
«Нова демократія» є однією з двох грецьких партій, які навперемiн правили Грецією десятиліттями, але були відсторонені греками від влади після початку кризи. Тоді в рамках кампанії на користь «нових облич» до влади прийшла «Сіріза». Тепер, коли остання вивела країну з кризи, греки вирішили повернутися до «старих облич».
 
Новий прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс є сином колишнього прем’єр-міністра Константіноса Міцотакіса, а його сестра Дора Бакоянніс була мером Афін у 2004 році, коли місто приймало Олімпійські ігри. Згодом вона стала міністром внутрішніх справ.
 
Міцотакіс перед виборами обіцяв, що використовуватиме всі можливості в бюджеті для зниження податків. Він обіцяв зробити Грецію більш дружньою до бізнесу, залучити іноземні інвестиції та модернізувати бюрократичні грецькі політичну та економічну системи.