Україні пообіцяли похолодання і дощі

09.07.2019
Україні пообіцяли похолодання і дощі

Такий град випав на Київщині. (Фото з «Фейсбука».)

Літній сезон 2019 року запам’ятається всім українцям аномальною погодою, коли рекордна спека різко змінюється небувалими грозами з градом та штормовими вітрами. Так, на початку червня на півдні країни зафіксували рекордні 36 градусів спеки — настільки висока температура повітря помічена вперше за 100 років спостереження.
 
А середина літа принесла жителям Херсонської, Миколаївської та Одеської областей небувало прохолодну погоду з дощами, коли в окремі дні температура повітря не піднімається вище 23 градусів тепла.
 
Друга хвиля негоди вже накрила центральні та західні регіони України. У селі Поляна Закарпатської області у перші дні липня несподівано пішов... сніг із градом. 7 липня на Тернопільщині, у селі Трибухівці Бучацького району, після розгулу замерзлих кульок з неба, поля з сільськогосподарськими угіддями стали білими, вкрившись крижаним «покривалом». Того ж дня на Київщині випав великих розмірів град (на фото), про який одна із пристоличних мешканок написала:
 
«Отаке сьогодні в Боярці вродило. Гарно, але на голову було би боляче... І городина трохи натерпілася».
Невтішний прогноз дали фахівці Гідрометцентру для жителів Західної України й на найближчий тиждень: сильні дощі з грозами, похолодання у середині липня до плюс 8 градусів вночі. Із 9 липня рясні опади накриють всі західні області України, найбільш складні погодні умови очікуються на Львівщині та Сумщині. А днем пізніше циклон із дощовою погодою переміститься на більшу частину країни, дощі заллють усі регіони. 
 
«Якщо вам було холоднувато минулого тижня, то це вам здавалося, — повідомляє народний синоптик Наталія Діденко. — Бо наступного тижня у більшості областей України дійсно буде холоднувато, як на липень. Тому жарти про легкі пуховики не такі вже жарти. Особливо, якщо йдеться про вечірні години, нічні та про Карпати. Початок тижня приніс дощі на Одещину, Миколаївщину, Херсонщину, Полтавщину, у місто Дніпро, до Кропивницького району та на Черкащину». 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Цвіте» море і... жирніє

Жителі й гості Одеси зіткнулися з такою проблемою, коли Чорне море можна сміливо перейменувати у «зелене» — через величезну кількість дрібних водоростей.
 
На думку одеського орнітолога Івана Русева, масове розмноження синьо-зелених водоростей та їх відтворення у величезних кількостях у водах Одеської затоки створило безпрецедентно небезпечну екологічну ситуацію як для самого водоймища, так i для здоров’я людей.
 
Адже ця рослинність у Чорному морі з’явилася внаслідок надмірного навантаження від неочищених каналізаційних та зливових стоків Одеси.
 
Причинами «цвітіння» стали масивні дощі, які додали у море велику кількість прісної води з річок Дніпро та Південний Буг; штиль та високі температури повітря й морської води.
 
На одеських пляжах, від «Ривьєри» до «Нової Дофинівки», 7 липня відпочивальники на власних тілах та одязі побачили плями мазуту. Екологи з’ясовують, що стало їхнім джерелом.