На Чернігівщині монополіст газу намагається стягувати з пенсіонерів штрафи по 8-18 тисяч гривень

09.07.2019
На Чернігівщині монополіст газу намагається стягувати з пенсіонерів штрафи по 8-18 тисяч гривень

Десь два місяці тому пресслужба ПАТ «Чернігівгаз» активно поширювала в регіональних ЗМІ і веб-ресурсах інформацію про те, як споживачі Чернігівської області ледь не масово крадуть газ, і Бобровицький район посів третє «призове» місце за виявленими порушеннями...
 
За всю Чернігівщину відповідати не можу, а за рідну Бобровиччину напишу. Зі скаргами на незаконні дії газового монополіста Чернігівщини до Бобровицького бюро правової допомоги та до мене особисто зверталися жителі району, і ось маємо такі результати.
 
Пенсіонерці з села Рудьківка нарахували так звані необліковані об’єми спожитого природного газу, а по-простому «штаф» за пошко­джене скло на лічильнику на більш ніж 18 тис. грн. Після поданої скарги комісія з розгляду актів про порушення ПАТ «Чернігівгаз» скасувала «штраф», оскільки було встановлено, що недобросовісний «газівник» після того, як зняв лічильник на повірку, начебто випадково пошкодив скло, приховав цей факт і склав фіктивні документи про направлення лічильника на експертизу. Зазначу, що в даній справі я лише консультував, а всю основну роботу виконала начальник бюро Олеся Подоляк. 
 
Жительці райцентру Бобровиця мали намір нарахувати «штраф» начебто за несанкціоноване втручання у роботу лічильника, її інтереси я предсталяв особисто на засіданні комісії ПАТ «Чернігівгаз». Комісія прийняла рішення: «штаф» не нараховувати. За моїми розрахунками, їй могли «приписати» як мінімум 25 тис. грн.
 
Пенсіонерці з міста Бобровиця нарахували «штраф» на більш ніж 8 тис. грн. і навіть при повторному розгляді відмовилися його скасувати. Після поданих скарг і заяв регулятор — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) — зобов’язав монополіста скасувати донараховані об’єми.
 
Ще одній мешканці Бобровиці представники ПАТ «відрізали» газ за начебто наявний борг у майже 7 тис. 700 грн. У подальшому він збільшився до 14 тис. 400 грн. Утім після мого юридичного втручання — зменшився до...563 грн. Але маю обґрунтовані сумніви і щодо цієї цифри, бо таким чином «газівники» намагаються хоча б частково виправдати свої протиправні дії.
 
І ці чотири випадки — лише невелика частина з усіх претензій, які ПАТ «Чернігівгаз» пред’являє споживачам на Бобровиччині. Нині ще дві газові справи перебувають у роботі нашої громадської організації. Часто — отримавши сповіщення про «штраф» у кілька тисяч гривень — люди просто його оплачують, бо не бажають витрачати час на встановлення справедливості.
 
«Один випадок — це може бути випадковість, два — це повторторюваність, три — система», — казав викладач криміналістики, коли я навчався в Академії внутрішніх справ України. Відповідно ставлю логічне питання: це бобровиччани «крадуть» газ, чи може навпаки, газовики хочуть залізти у кишені споживачів!?
 
Зрозуміло, що треба боротися не з наслідками, а ліквідувати першопричину. Наша громадська організація буде вносити пропозиції до НКРЕКП, Верховної Ради України (нової), Кабінету Міністрів України, щоб скасувати дискримінаційні норми і правила, які ставлять побутових споживачів у нерівне становище з газовими монополістами. 
 
Євгеній ГРОБОВОЙ, 
голова ГО «Народний контроль 
та правозахист»
Чернігівська область