Данилюк про телеміст Медведчука: це «дешева маніпуляція», прошу припинити істерику

09.07.2019
Данилюк про телеміст Медведчука: це «дешева маніпуляція», прошу припинити істерику

Мітинг-протест під телеканалом NewsOne. (Фото зі сторінки партії «Голос» у «Фейсбуці».)

Про що ж збиралися говорити генеральний продюсер та ведуча телеканала NewsOne  із ведучими федерального телеканала «Россия-24» після п’яти років війни на Сході України — залишиться загадкою. Адже після гнівної реакції громадськості телеканал NewsOne скасував проведення ефіру, який попередньо був запланований на 12 липня. Ба, більше, учора ГПУ відкрила кримінальну справу про державну зраду.
 
Напередодні, в неділю ввечері, на «Ютуб» з’явився відеоанонс російського пропагандиста Дмитра Кісєльова, у якому він закликав приєднатися до російсько-українського телемосту. «Відверта розмова між простими людьми давно назріла», — заявив Дмитро Кісєльов.
 
А вже в понеділок зранку, близько 11:00, біля будівлі телеканала NewsOne зібрався мітинг. На нього приїхали лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук, націоналісти, а також близько 50 активістів. Протестувальники тримали в руках плакати з написами «Не телеміст, а телеміна!» та «Оживіть убитих, тоді поговоримо».
 
Відреагував на події і Володимир Зеленський, заявивши, що анонсований телеміст — це дешевий, але небезпечний піар-хід перед виборами. «Мета цього телемосту — знову поділити нас, усіх українців, на два табори. Політики скажуть: «Конечно, давайте поговорим. Мы же братские народы. Подумаешь, тысячи погибших на фронте». Другий табір політиків закличе обуритися і, прикриваючись патріотизмом, підуть заробляти бали на виборах», — сказав Зеленський. За його словами, політики з другого табору почнуть громити і палити телеканал, чим створять картинку для російського телебачення про «озверевших фашистов».
 
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк повідомив, що стосовно телемосту, який планували провести російський канал «Россия 24» і NewsOne, буде прийнято «рішення». «Треба поговорити? Ну-ну. Порівнювати це непорозуміння з телемостом «США — СРСР» у 1982 році, між різними ідеологіями і пропагандистськими машинами, — дешева маніпуляція. Зараз нам пропонують «з’єднати» внутрішньокремлівську пропаганду з її філією у Києві та видають це за «прорив» у відносинах між «братніми» народами. Прошу припинити істерику», — зазначив Данилюк. Він назвав міст «провокацією» і додав, що кількість провокацій буде тільки зростати, а Україні треба на них відповідати «без зайвих емоцій», оскільки Росія на це тільки й розраховує. «Нам потрібно тримати голову холодною», — сказав він.
 
Проте вже ближче до 13-ї години на каналі NewsOne заявили, що спроба організувати майданчик для обговорення неполітичних питань призвела до того, що проти їх телеканала була масована інформаційна атака. «Планувалося організувати перший неполітичний телеміст між людьми з України та Росії. Його ведучими повинні були стати далекі від політики Андрій Малахов і Марія Сіттель. Тому ми вважаємо, що такі дії щодо телеканала повертають Україну до часів прямого залякування і тиску на журналістські свободи», — йдеться в заяві.
 
Незважаючи на скасування марафону, Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно українського телеканала NewsOne. «У зв’язку з намірами телеканала NewsOne провести спільний телеміст із російським підсанкційним каналом Генпрокуратура зареєструвала сьогодні провадження про замах на вчинення державної зради шляхом надання інформаційної підтримки підривній діяльності проти України», — заявив Луценко. Він також додав, що на допит викликані ведучий і генеральний продюсер NewsOne Василь Голованов, а також власник канала та депутат від партії «Опозиційний блок» Тарас Козак. «Готується подання до суду про арешт активів», — додав Луценко.