За місяць «Слуга народу» втратила 5% виборців за версією «Рейтингу»

09.07.2019
До парламентських ви­борів залишається менше двох тижнів. Соціологічна група «Рейтинг» опублікувала нові дослідження. Цікаво, що тенденції вподобання виборців, незважаючи на таку коротку кампанію, таки змінюються. Тому ми вирішили поділити політичні партії на два типи: ті, у кого за останній місяць рейтинг зростає, й ті, хто через політичні баталії втрачає підтримку своїх виборців.
 
До партій, які за останній місяць втратили у підтримці, належать «Слуга народу», «Громадянська позиція», «Радикальна партія» та вперше з моменту проведення соціологічних досліджень партія Святослава Вакарчука «Голос». До політичних партій, рейтинг яких зріс, належать «Опозиційна платформа — За життя», «Європейська Солідарність», «Опозиційний блок», «Українська стратегія» Гройсмана, «Батьківщина» та «Сила i честь».
 
Незважаючи на падіння рейтингу, президентська «Слуга народу» залишається лідером, і навряд чи хтось із політичних сил зможе наздогнати такі показники. Адже її рейтинг зараз становить 42,3%. За останній місяць партія Зеленського втратила більше п’яти вiдсоткiв. Проте, незважаючи на певне падіння, відрив «Слуги народу» від другого місця, де зараз «Опозиційна платформа — За життя», становить майже 29%. Зріс рейтинг і партії «За життя» — порівняно з минулим дослідженням вони набрали майже 1,5%.
 
І якщо перше і друге місця вже впродовж двох місяців лишаються сталими, то на третьому знову зміни. Змістили з третьої позиції партію «Голос» п’ятий президент Петро Порошенко та його партія «Європейська Солідарність». Її рейтинг піднявся, а в «Голосу», навпаки, впав. Таким чином показники «ЄС» зараз становлять 8,3%, а в «Голосу» на 1% менше — 7,2%. Ще варто зазначити, що показники третього місця в межах статистичної похибки, тому, хто прийде на фініш третім, подивимося вже у результатах виборів.
 
Змістилася й партія «Батьківщина», яка має однакові результати з «Голосом». За партію Юлії Тимошенко готові віддати свої голоси 7,2%. І на цьому можливості прохідних партій закінчуються. Адже, зважаючи на дослідження, всі інші політичні сили мають менше п’яти вiдсоткiв. Проте в межах статистичної похибки зараз такі партії, як «Сила і честь» та «Опозиційний блок». Піднявся у рейтингах і Володимир Гройсман зі своєю «Українською стратегією», проте показник поки далекий від п’яти вiдсоткiв і становить лише 2,8%.
 
Ну й насамкінець, за даними соціологів, 17% з опитаних виборців не визначилися, за кого ж голосуватимуть, а 62% українців заявили, що прийдуть на виборчі дільниці. Але не варто забувати, що вибори пройдуть саме в пік відпусток, та й соціологи запевняють: не варто очікувати на високу явку. Адже так історично склалося, що українці відповідальніше ставляться саме до президентських виборів і млявіше відвідують парламентські та місцеві. Що буде з рейтингами надалі, побачимо. Але  точно можна сказати, зважаючи на соціологію впродовж місяця, передбачити, якими будуть кінцеві результати на виборах, поки важко.