На Суперкубку в Одесі може стартувати нова для України система ВАР

09.07.2019
На Суперкубку в Одесі може стартувати нова для України система ВАР

У чемпіонаті-2019/2020 динамівці спробують перервати чемпіонське домінування «Шахтаря». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після нетривалого перепочинку в Україні розпочалася активна підготовка до старту нового футбольного сезону, котрий традиційно розпочнеться з матчу за Суперкубок. Президент Української прем’єр-ліги Томас Грімм заявив, що на грі, котра 28 липня відбудеться в Одесі, очікується аншлаг. При цьому на футбольних уболівальників від організаторів Суперкубка очікує кілька цікавих сюрпризів, які УПЛ намагається тримати в секреті.
 
Не виключено, що у співпраці з Українською асоціацією футболу прем’єр-ліга спробує порадувати вітчизняних шанувальників футболу використанням системи ВАР, про старт котрої в Україні говорили ще в минулому сезоні.
 
Водночас вітчизняні рефері під керівництвом голови комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі детально вивчають роботу ВАР. Під час їхнього навчально-тренувального збору в Києві судді прослухали лекцію, присвячену проблемам використання системи відеодопомоги арбітрам на основі документів УЄФА.
Серед інших нововведень, про які вже давно говорять в УПЛ, — створення та запуск єдиного телевізійного пула, котрий, за словами Томаса Грімма, має неабияк посприяти прогресу вітчизняного футболу.
 
«Вважаю, що для розвитку українського футболу потрібна централізація телевізійних прав, і сподіваюсь, що нам вдасться це зробити. Але для цього потрібна солідарність усіх клубів ліги. Аби розвіяти їхні сумніви в питанні єдиного телепулу, до України ми запросимо президента іспанської Ла ліги», — заявив швейцарський очільник УПЛ.
 
Поки ж згоду на об’єднання телевізійних прав висловили не всі клуби прем’єр-ліги. Як зауважив Грімм, є три клуби, котрі не зовсім задоволені транслятором та коментарями, які звучать з вуст журналістів телеканалу.
 
Однак президент УПЛ переконаний, що проблему однобокої та заангажованої риторики можна вирішити. «У нас є прагнення створити комітет з етики, який стежитиме за роботою канала-транслятора та етичністю коментарів, аналітичних програм i трансляцій. Запрошуємо журналістів узяти участь у розробці єдиних правил», — наголосив Грімм.
 
А поки майбутні учасники Суперкубку на своїх закордонних зборах продовжують підготовку до старту сезону, котрий, як прогнозують футбольні експерти, повинен бути більш конкурентним у плані «золотих» перегонів, ніж попередні чемпіонати.
 
Без сумніву, після зміни головного тренера «Шахтарю» знадобиться час, аби знайти спільну мову з новим диригентом. Як заявив новий очільник «гірників» Луїш Каштру, поки що він та команда перебувають у пошуку оптимального ігрового балансу. 
 
Натомість у «Динамо», попри черговий безтрофейний сезон, головного тренера вирішили не змінювати, сподіваючись, що зі старим багажем Хацкевич та К° нарешті зможуть підкорити чемпіонську вершину.