Міністр молоді та спорту вступився за чемпіонку ІІ Європейських ігор Ганну Соловей у конфліктіі з главою федерації велоспорту

05.07.2019
Міністр молоді та спорту вступився за чемпіонку ІІ Європейських ігор Ганну Соловей у конфліктіі з главою федерації велоспорту

У Мінську на велотреку 27-річна уродженка Луганська Анна Соловей у гонці «за очками» виборола «золото» ІІ Європейських ігор. (Фото з сайта unian.net.)

За останні п’ять років український спорт втратив досить багато перспективних атлетів, аби говорити про не надто сприятливі умови існування та розвитку цієї індустрії.
 
 
Не виключено, що доволі значна кількість спортивних облич у когорті претендентів на місце у майбутній Верховній Раді України — це своєрідний протест проти існуючих реалій у вітчизняному спортивному господарстві. 
 
 
Представники легкої атлетики Ольга Саладуха та Іван Гешко, борець Жан Беленюк, футболіст Артем Федецький, шахістка Наталя Жукова, гімнастка Ганна Різатдінова, баскетболіст Станіслав Медведенко, іменитий повпред із сім’ї фехтувальників Вадим Гутцайт — усі вони разом матимуть більше можливостей для того, аби вдихнути у вітчизняний спорт нове життя.
 
Відсутність необхідної інфраструктури та недостатнє фінансування — далеко не всі проблеми, котрі заважають нашим спортсменам розвиватися й прогресувати.
 
Інший важливий фактор, який серйозно гальмує еволюціонування перспективної молоді на спортивній ниві, — це порушення їхніх прав і свобод окремими керівниками профільних федерацій.
 
А те, що подібні історії в житті українських спортсменів мають місце, яскраво свідчить публічний конфлікт між талановитою велогонщицею Анною Соловей, котра на нещодавніх Європейських іграх у Мінську здобула золоту медаль, та президентом Федерації велоспорту України Олександром Башенком.
 
Після того, як Соловей у «Фейсбуці» обурилася тим, що очільник федерації вітає з виграним у Білорусі «золотом» не її, а невідомого їй функціонера, керівник велосипедного господарства України заявив, що спортсменка, виказавши словесний протест, порушила таким чином умови контракту, через що її відстороняють від збірної.
 
«Аню, за свої слова доведеться відповідати. Ти їздиш на моєму велосипеді, у моїй формі, на голові у тебе мій шолом. Чого ти ще хочеш? Будеш робити роботу — приймемо тебе до збірної, будеш «воняти» — виженемо і не згадаємо як звали», — написав у соцмережі очільник федерації велоспорту країни.
 
Подібні слова Башенка викликали серед вітчизняних велогонщиків хвилю потужного обурення, котра докотилася й до міністра молоді та спорту Ігоря Жданова.
 
А після масового протесту під стінами міністерства, на якому вимагали відставки Башенка та зустрічі з ініціативною групою на чолі з Соловей, Жданов заявив, що про виключення Анни з національної збірної мови взагалі бути не може, оскільки саме міністерству належить право на формування складу національних команд. 
 
У свою чергу, Соловей не виключила, що в разі негативного рішення вона може змінити громадянство.
 
Реагуючи ж на різкі слова Башенка, Жданов наголосив, що «подібного хамства він терпіти не буде й зробить для цього все можливе». 
 
Сама ж ображена велогонщиця згодом повідомила, що не планує залишати свою рідну країну через образливі слова президента федерації.
 
«Мені допомагають. У мене є підтримка. Я не маю права піти», — наголосила Соловей.