Такою була причина — потішити рідних чимось дуже смачним — у Лесі Сенько з Коломиї. Це вона втілила легко і з натхненням, чого і нам бажає.
Пляцок за її рецептом — у міру вологий, не надто солодкий, iз вираженим смаком какао і шоколаду, а пудинговий крем і ягоди додали особливого смаку.
Господиня каже, що рецепт вона створила в процесі випікання, він — чудовий результат її експериментів. І уточнює, що крем можна готувати будь-який улюблений, а ягоди чи фрукти — сезонні.
Отож 5 жовтків збити зі склянкою цукру до білого і пишного, додати склянку сметани (можна із частиною квасного (кислого) молока), склянку олії без запаху, вимішати.
Плитку шоколаду, у моєму випадку чорного, розтопити на водяній бані й додавати до яєчної суміші, постійно помішуючи.
Окремо змішати 250 г борошна, 2 чайні ложки порошку до печива, 2 столові ложки какао. Все всипати до рідкої маси і легко збити міксером. 5 білків збити, поступово додаючи 0,5 склянки цукру, до стійких піків.
Білки в два-три прийоми додати до основної маси і легко вимішати круговими рухами. Довго не вимішувати, щоб тісто не осіло.
Масу вилити у форму, дно якої вистелити пергаментом, змастити олією і злегка притрусити борошном. Я використала форму діаметром 26 см. Випікала близько 30 хвилин до сухого сірника. Після випікання залишила на 10 хвилин у формі, після чого перевернула на решітку і залишила до повного вистигання.
Крем: пачку сметанкового пудингу заварила у 0,5 л молока, додаючи цукру до смаку. Коли додаєте цукор, врахуйте те, що ви будете збивати пудинг із маслом. Але крем надто солодким не робіть. 200-250 г масла збила міксером і поступово додавала охолоджений пудинг.
Корж змастила кремом, відступаючи від краю десь 2 см. Потім за допомогою кондитерського мішка виклала решту крему по колу, таким чином утворюючи борти для ягід. Для начинки використала червоні та білі порічки, чорну смородину та малину.
Печіть і насолоджуйтеся! Тіште родину літньою випічкою!