Не пошкодуйте ягід: рецепти варення на будь-який смак

03.07.2019
Не пошкодуйте ягід: рецепти варення на будь-який смак

Варення — не пошкодуйте ягід!

Перефразувати слова про халву можна так: «Скільки не кажи «варення», в роті солодко не стане».

 

Утiм у пік ягідного сезону запастися баночками з кольорами, смаками, ароматами літа — просто і приємно.

 

І нехай у цьо­му процесі спожитих ягід буде більше, ніж заготовлених, нехай буде фіолетовим язик і такі ж руки, — це чудові моменти літа, які так само зберігаються в пам’яті, як ті ягоди — в слоїчках на зиму. 

Черешневе — з гвоздикою та лимоном

У ньому — пікантність, гострота, кислинка і колір літа, воно легке, ніжне, запашне — класика кулінарії. 
 
Отож: на 1 кг черешні потрібно 0,7 кг цукру, пів лимона, 2 палички гвоздики. Ягоди ретельно миємо, просушуємо, видаляємо кісточки. В емальованій каструлі пошарово пересипаємо черешні цукром, чекаємо, доки вони пустять сік. На слабкому вогні доводимо ягоди до кипіння, помішуючи дерев’яною лопаткою, збираємо піну.
 
Через 5 хвилин знімаємо з вогню і чекаємо повного охолодження (так повторюємо тричі). Перед останнім варінням для аромату додаємо гвоздику, тонко нарізані шматочки лимона. Готове варення гарячим розливаємо у стерилізовані банки і закатуємо. Охолоджують банки денцем догори.

Абрикосове варення — липневий мед

Воно саме таке, та й за кольором — мед медом. Узимку, намастивши ним тоненький млинець чи додавши до сирників, так і чекаєш, що нізвідкіля, як і влітку, з’явиться бджола і почне кружляти над солодким витвором. 
 
Інгредієнти: 1 кг абрикосів, 800 г цукру, склянка води.
 
Зварити сироп: висипати в каструлю весь цукор, залити його водою і помішувати на повільному вогні до розчинення цукру. Коли сироп закипить — дати йому покипіти кілька хвилин, після чого зняти з плити.
 
Помити абрикоси, порізати їх половинками і видалити кісточки. Підготовлені абрикоси висипати в каструлю (у якій варитиметься варення) і залити їх гарячим сиропом. Залишити каструлю, поки вона повністю не охолоне.
 
Коли абрикоси з сиропом охолонуть, останній треба назад злити в каструлю. Далi каструлю з сиропом знову поставити на вогонь і кип’ятити кілька хвилин. Знову вилити гарячий сироп до абрикосів та дати охолонути.
 
Поставити залиті сиропом плоди на слабкий режим електроплити (чи легкий вогонь), довести до кипіння і почекати 5 хвилин, обережно помішуючи. Зняти варення та дати охолонути. Цю операцію повторити 3-4 рази. Коли абрикоси стануть прозорими, а сироп густим — варення пора розливати в банки і закатувати.

Завжди смачно: малинове з бананом

А чому завжди? Бо чомусь не вдається таке дотримати до зими: то просто «покуштуєш», то на хліб намастиш, то — на млинці для всіх, то — на сирний десерт, то на пляцок, і щоразу якась цікава оказія для цього знаходиться. Треба, отже, готувати більші порції — дуже смачне!
 
Кулінарні майстрині пишуть, що варити варення з малини найкраще з травами — м’ятою, мелісою або базиліком. Щоб не перебити аромат ягід, додавати можна яблука, груші, чорницю, брусницю, банани. З полуницею і смородиною малина не дружить. Ці ягоди заглушать навіть сильний малиновий аромат.
 
Отож для малинового із «гормоном щастя» (серотоніном, що в бананах) потрібно: 1 кг свіжої малини, 250 г м’якоті банана, 800 г цукру, сік одного лимона.
 
Малину помісти в каструлю з товстим дном і перетворити на пюре товкачем або блендером. Банани дрібно порізати і додати до ягід. Висипати цукор і влити лимонний сік (чи додати третину чайної ложки лимонної кислоти). Добре перемішати і поставити каструлю на середній вогонь.
 
Періодично помішувати, а коли закипить, зменшити вогонь до мінімуму. Після закипання варити ще 10-20 хвилин, помішуючи й знімаючи піну. Якщо хочеться приготувати густий джем, варити треба 30-40 хвилин або додати у варення пектин (12-15 г на 1 кг фруктового пюре).
 
При бажанні (для посилення аромату і для особливої нотки) можна наприкінці варіння додати ванілін і 30 мл коньяку (на 1 кг ягід). Розлити варення в сухі стерилізовані банки і вкутати до повного охолодження. Тримати в прохолодному місці.

Сире варення — смачна «вітамінка»

Лариса Пошур iз Тернопільщини пропонує такий смаколик, в якому поєднується все: і смородина, і малина, і порічки, і сунички, і цитрусові. 
 
Отже, по порядку. Потрібно: 3 літри смородини, літр порічок, літр малини, літр суничок, 2 апельсини і лимон (попередньо ошпарити окропом). 
 
«Ви можете самі коригувати інгредієнти, залежно від наявності фруктів-ягід і власного смаку, — каже кулінарка. — Але смородини має бути більше». 
 
Усі ягоди-фрукти перемолоти і додати цукор. Якщо варення будете зберігати в холодильнику, то на мелену масу потрібно додати в півтора раза більше цукру. Якщо плануєте зберігати в погребі, то потрібно вдвічі більше цукру.
 
Все ретельно перемішуйте час від часу упродовж дня, щоб цукор розчинився. Вийде легеньке желе, яке, звичайно на холоді загусне більше. Взимку візьмете 300 г того желе, додасте звичайного желатину і зробите смачний шар у торті.
 
Розкласти у стерильні баночки, закрити кришками і поставити на холод. Смакуйте з чаєм, млинчиками, налисниками і просто так!