Обурені поверненням Росії до ПАРЄ країни ЄС готують спільну резолюцію протесту

02.07.2019
Обурені поверненням Росії до ПАРЄ країни ЄС готують спільну резолюцію протесту

Держави Центрально-Східної Європи працюють над спільною резолюцією у справі щодо повернення Росії права голосу в ПАРЄ, — заявив минулої неділі маршал польського Сенату Станіслав Карчевський.
 
 
Політик зустрівся з представниками країн, запрошеними до Польщі на святкування 450-річчя підписання Люблінської Унії.
 
 
Станіслав Карчевський додав, що найближчим часом Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна, Словаччина і Грузія обговорять спільні кроки.
 
«Ми на цю тему розмовляли вчора. Ми всі обурені цією ситуацією. Представники країн, які приїхали на сьогоднішні урочистості, мені говорили, що хочуть підготувати спільну резолюцію. Але тут, у Любліні, під час святкувань, це буде зробити дуже важко. Натомість ми обговорили необхідність проведення спільної зустрічі якомога швидше», — цитує слова Карчевського сайт Польського радіо.
 
Держави, котрі проголосували проти повернення РФ права голосу в цій організації, хочуть виступитити спільним фронтом. 
 
А тим часом польська делегація не братиме участі в засіданні Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань культури на початку наступного тижня. Це теж реакція на повернення Росії у лави цієї організації.
 
Нагадаємо, Люблінська Унія, підписана 1 липня 1569 року, об’єднала Польське Королівство та Велике князівство Литовське в єдину федеративну державу Річ Посполиту. 
 
Головні урочистості з нагоди ювілею розпочалися святою месою, згодом делегації поклали квіти до обеліску Люблінської Унії. У люблінському Центрі зустрічі культур відбулося засідання Парламентської асамблеї Польща—Литва, а також міжнародна конференція за участі закордонних гостей. Директор Інформаційного центру польського Сейму Адам Ґжеґжулка назвав урочистості «найважливішою подією в парламентській дипломатії за останні роки». 
 
Чимало істориків називають Люблінську Унію першовзірцем Європейського Союзу. До цього часу існують різні оцінки Люблінської Унії, але беззаперечно, що в рамках цього федеративного утворення вперше було об’єднано землі Правобережної України. 
 
В Литві також існують різні погляди на Люблінську Унію, але тепер, за умов імперської загрози Росії, історики та політики констатують, що відбувається зближення поляків і литовців у контексті протистояння російському імперіалізму.
 
Загроза з боку Росії змінює ставлення Литви до Люблінської Унії, констатувала минулої суботи литовська інформагенція BNS. Цьогоріч Литва святкує 450-річчя підписання угоди разом із Польщею, що, як вказує видання, сто років тому було неможливим.