За спекою — грози: у багатьох регіонах України оголошено штормове попередження

26.06.2019
За спекою — грози: у багатьох регіонах України оголошено штормове попередження

Небесне освітлення для столиці України. (Фото з сайта ukranews.com.)

Слідом за аномальною спекою у червні до всіх регіонів України приходить довгоочікувана прохолода та зниження температури повітря до комфортних 24-26 градусів тепла вдень.
 
 
Однак неприємним бонусом стали зливи, поривчастий вітер i погана погода в курортних містечках на Чорному морі, а також на території півострова Крим.
 
 
У найближчі сім днів у західних, північних, центральних областях i на півдні нашої країни фактично щодня очiкуються грози.
 
 
Фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій попереджають українців про те, що саме на Чорноморському узбережжі Херсонщини та Одещини можливі різкі перепади атмосферного тиску через грозову погоду та шквалисті пориви вітру місцями до 20-26 метрів за секунду (вищий рівень небезпеки).
 
«Спека ще хапається руками та ногами за таку ласу територію, як Україна, спробує у четвер, 27 червня, знову випертися на трон, знову короткочасно попече, але ніщо вже їй не допоможе глобально, — з гумором прокоментувала погоду народний синоптик Наталія Діденко. — Оскільки у п’ятницю, суботу та неділю (а це 28, 29 i 30 червня) до України просто ввірветься справжня прохолода. За попередніми прогнозами, температура повітря знизиться спочатку до плюс 20-27 градусів, а потім дійде й до плюс 18-23 градусів вище нуля.
 
Страшна спека, що б’є температурні рекорди, перемістилася з території України до сусідніх країн Європи, де синоптики вже найближчими днями прогнозують екстремальні показники температури повітря». 
 
Поєднання шторму, який зупинився над Атлантичним океаном, i високого тиску над Центральною Європою витягне дуже гаряче повітря з Африки на північ, що спровокує потенційно небезпечну спеку над великою частиною Західної та Центральної Європи. Аномальна погода накриє Францію, Німеччину, Польщу, Болгарію та цілу низку сусідніх країн. Міністр охорони здоров’я Франції Аньезе Бюзен уже закликала співробітників лікарень i будинків для літніх людей бути готовими до спеки. 
 
У Німеччині температура повітря місцями може сягти плюс 40 градусів, та, можливо, перевищить попередній рекорд у плюс 40,3 градуса, який зафіксували у 2015 році на території Баварії.
 
Нагадаємо, що в середині червня мешканці Києва пережили чотири найспекотнішi ночі за останні 100 років, а по всій Україні спостерігалося перевищення кліматичної норми майже на 10 градусів: стовпчики термометра впевнено йшли до позначки 40 градусів вище нуля. 
 
Синоптики вже склали довгостроковий прогноз погоди для України, згідно з яким температура повітря впродовж липня та серпня по всій країні буде вище, ніж зазвичай. Кількість дощів у липні очікується в межах норми, а в останній літній місяць — навіть нижче за норму. У цілому літо-2019 буде надзвичайно спекотним, але з періодами аномального зниження температури та небезпечними грозами.