Філарет пожалівся Авакову на «протиправні дії» ПЦУ

26.06.2019
Чи міг хто подумати рік тому, що Київський патріархат повстане проти визнаної у світі Православної церкви України?
 
Тоді КП розглядали як сходинку до майбутнього визнання Української церкви, до повернення її єдності зі світовим православ’ям та торжество історичної справедливості щодо правонаступництва Київської Русі. Але як розглядати «КП» тепер?
 
Цього понеділка на території Софії Київської відбулося засідання Священного синоду Православної церкви України — у відповідь на ухвалу «відновити Київський патріархат», дискредитувавши та знищивши ПЦУ. Цю ухвалу прийняв 20 червня Помісний собор УПЦ КП під головуванням почесного патріарха ПЦУ Філарета у Володимирському соборі Києва.
 
На «Собор» прибули 200 вірян, які ідентифікують себе з КП, та 50 гостей. Із понад сорока єпископів, що раніше належали до Київського патріархату, у зібранні взяли участь лише двоє.
 
Це громадяни Росії митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) та його єпископ Валуйський Петро (Москальов). За повідомленням Страна.ua, яка вела пряму трансляцію з храму, на Соборі одноголосно проголосували за постанову і звернення до президента Володимира Зеленського. 
 
Натомість метою засідання Синоду ПЦУ було засвідчити єдність канонічної Церкви та її спадкоємність щодо Української автокефальної православної церкви та УПЦ Київського патріархату, віряни і священство яких склали ядро Української церкви.
 
«Почесний патріарх Філарет приймав і підписував рішення Помісного собору Київського патріархату про об’єднання, брав участь в Об’єднавчому соборі, голосував за статут, голосував за обрання предстоятеля, він був діючим архієреєм і постійним членом Синоду, згідно зі статутом ПЦУ, він брав участь у житті ПЦУ як ієрарх, брав участь у засіданні Синоду ПЦУ», — нагадав архієпископ Чернігівський і Ніжинський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій (Зоря).
 
Згідно з рішеннями Синоду, почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, але позбавлений права керівництва Київською єпархією. Він і надалі продовжуватиме служити у Володимирському соборі, що належить ПЦУ. Утім зі складу єпископату виключено Шибаєва та Москальова — за участь «у діях, спрямованих на протистояння у церковному середовищі.
 
Окрім цього, ПЦУ підпорядкувала собі всі монастирі, що були у складі УПЦ Київського патріархату. Адже на «філаретівському соборі» 20 червня заявили, що претендують на всі кошти, а також рухоме і нерухоме майно ліквідованої УПЦ КП.
 
Наступного дня Філарет навіть звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням захистити віруючих і майно Київського патріархату від «протиправних дій Православної церкви України», яка нібито захоплює їх силою. Філарет також заявляє, що Епіфанія... оточили «промосковські сили». Раніше він заявляв, що «так звана ПЦУ служить інтересам греків». 

А ТИМ ЧАСОМ...

Тим часом потуги до знищення ПЦУ виявляє також УПЦ МП, наразі домагаючись скасування реєстрації Української церкви через суд. І паралельно, як заявляє «Главкому» митрополит Вінницький і Барський Православної церкви України Симеон, пропонує своїм священникам «гроші у доларах», аби вони не переходили до ПЦУ.
 
Утім вимріяна і вистраждана мільйонами людей упродовж століть Православна церква України почувається впевнено і вільно, відновивши канонічний зв’язок з іншими православними Церквами світу.
 
Так, богослови ПЦУ протоієреї Володимир Вакін і Андрій Дудченко взяли участь у екологічному саміті Халкі, організованому Константинопольським патріархатом за участю Свято-Володимирської православної богословської семінарії в Нью-Йорку та семінарії Святого Хреста в Бостоні, на який прибули представники Православних церков Греції, Александрії, Кіпру, Грузії, Румунії, Болгарії, Америки, Фінляндії, Естонії, УПЦ в Канаді, Коптської церкви.