Ягідна пора: легкі, швидкі та максимально корисні рецепти зі смородиною на зиму

26.06.2019
Ягідна пора: легкі, швидкі та максимально корисні рецепти зі смородиною на зиму

Усе, що пов’язано з ягодами, — апріорі фантастика.

 

Зараз, коли їх з’явилося дуже багато й різних, це не так сильно відчувається, а от взимку ягоди — це фантастичний привіт від літа.

 

Тому треба влітку подбати про такі моменти, приготувавши, приміром, запашне, барвисте, солодке, корисне желе. 

Желе фантастичне — ягідне

Желе Ольги Прокопової.
 
Житомирянка Ольга Прокопова пропонує таке желе з порічок і чорної смородини. 
«Це легко, швидко, смачно і максимально корисно, — каже вона. — Минулого року робила лише з порічки, цьогоріч додала чорну смородину. Результат перевершив очікування. 
Власне, можна робити з будь-яких ягід, які мають високий вміст пектину і будуть утворювати желе. Смородина біла, чорна, червона — найкраще, потім слива, абрикос, персик, цитрусові, журавлина. Але експерименти з ними ще попереду».
Процес такий: на 1 кг ягід беремо 1 кг цукру. Помиті ягоди разом із хвостиками ретельно перемішуємо з цукром, перетовкуємо і ставимо на середній вогонь. Коли смородина пустить перший сік і почне танути цукор, вогонь ставимо на максимум і ретельно усе мішаємо та товчемо. Десь за три хвилини на варенні з’явиться перша пінка, воно закипить. Ще за п’ять-сім хвилин, залежно від об’єму миски та ягід, вимикаємо вогонь».
Головне, наголошує господиня, в цьо­му рецепті нічого не переварити, бо від надмірного нагрівання природний пектин руйнується, і вийде звичайне вариво, а не очікуване яскраве желе.
«Далі ягоди викладаємо в друшляк, його розміщуємо над каструлькою і все ретельно перетираємо. У мене для цього є така величезна дерев’яна ложка та залізний друшляк.
Далі рідку масу складаю у стерилізовані банки до вистигання, а жмих використовую в компоти. 
Увесь процес у мене зайняв не більше 30 хв від миття до розкладання в банки. 
Застосування даного желе дуже широке — і як прошарок у випічці, наповнювач йогуртів, топінг для морозива чи звичайнісінька намазочка на тост до ранкового какао, кави чи чаю», — наганяє апетиту і бажання творити господиня. 
А яке воно красиве! Отож берімося за ягоди! 

Цей кисло-солодкий соус до м’яса…

Соус Ірини Андріюк.
 
«Я його ложку за ложкою мало весь не з’їла, — жартує львів’янка Ірина Андріюк, авторка чудового соусу з порічок. 
Пропорції: порічки — 1 кг, цукор — 0,5 кг, оцет — півсклянки, мелена гвоздика — чайна ложка, по половині чайної ложки кориці, духмяного та чорного меленого перцю.
  «Зразу скажу, я робила «неправильно», бо не закручую, а заморожую, — розповідає секрети вдалої страви пані Ірина. — Порічки і всі спеції перебила блендером. Поставила на вогонь. Довела до дуже гарячого. Кипіти не має! Скручуємо газ на мінімум і вкидаємо потроху весь цукор, помішуючи. Як розчинився цукор, вимикаємо газ і даємо оцет. Я давала потроху, пробуючи (мені засмакувало з меншою кількістю оцту). Потім можна перетерти від кісточок, я не перетирала. 
Зберігаємо зручним для вас способом (у мене величезна морозилка зараз вимкнена, так що доводиться економити місце — розлила в пакети для льоду)».
Якраз дозріли порічки, отож за приємну роботу! Смачного!