Передвиборчi ротацiї: партія «Голос» увійшла до трійки лідерів соцопитувань

21.06.2019
Чим ближче вибори — тим більше рейтингів. Соціологічна група «Рейтинг» опублікувала нові дослідження щодо майбутніх парламентських ви­борів. Опитування проводили протягом 8-12 червня 2019 року.
 
«Як ви вважаєте, у цілому, справи в Україні йдуть у правильному чи неправильному напрямку?» 35% опитаних заявили, що Україна рухається у правильному напрямку, 36% — протилежної думки, ще 30% — не визначилися.
 
Цікаво, що, за інформацією соціологів, динаміка зміни настроїв населення у позитивний бік і далі продовжується. Відносно більше тих, хто має оптимістичні погляди на стан справ у країні, спостерігаються серед мешканців півдня, наймолодших респондентів, виборців партій «Слуга народу», «Сила і честь», а також «Голос».
 
Натомість прихильники партій «Європейська солідарність» та «Опозиційна платформа — За життя» — найбільш песимістичні в цьому питанні.
 
77% висловили однозначну готовність узяти участь у голосуванні на дострокових виборах до Верховної Ради 21 липня 2019 року. Ще 12% зазначили, що, швидше, готові брати участь. 
 
Як і в попередньому дослідженні, лідером серед політичних сил залишається партія «Слуга народу». Її готові підтримати 47,1% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями.
 
Проте цікаво, що, незважаючи на досить-таки високу підтримку серед населення, рейтинги партії у червні почали поволi знижуватися.
 
Друге місце посідає «Опозиційна платформа — За життя» (11,1%), а от третю позицію вже займає не «Європейська солідарність» Петра Порошенка, а молода партія «Голос» Святослава Вакарчука.
 
Лише за останні два тижні рівень підтримки «Голосу» зріс майже на 2% і на даний момент становить (8,1%). За партією Святослава Вакарчука йде «Батьківщина» Юлії Тимошенко (7,3%), до п’ятірки лідерів також увійшла «Європейська Солідарність», проте, як зазначають соціологи, рейтинг політичної сили у червні знизився (до 5,0%). 
 
У межах статистичної похибки перебуває й партія Ігоря Смешка «Сила і честь». Її підтримка на даний момент становить 4,1%, партії «Громадянська позиція» — 2,2%, Радикальної партії — 2,1%, партії ВО «Свобода» — 2,1%, партії «Українська стратегія» — 1,9%, Опозиційного блоку — 1,8%, «Самопомочi» — 1,2%. Рейтинг інших політичних сил — менше 1%. 
 
Також соціологи ставили запитання щодо рівня життя у країні й підтримки курсу нового президента Володимира Зеленського. Половина опитаних очікують від президента вирішення питання миру на Донбасі. 38% мають сподівання стосовно зниження тарифів, проте тут варто зазначити, що члени команди Зеленського вже встигли заявити, що тарифи на комунальні послуги не в компетенції глави держави.
 
22% очікують зменшення впливу олігархів на політику, 20% чекають підвищення соціальних стандартів, 19% — покарання винних у корупції високопосадовців, 17% — скасування недоторканності народних депутатів, 16% — підвищення якості медицини, 13% — активізації співпраці з НАТО та ЄС і 12% — налагодження співпраці з Росією. 
 
Очікування щодо припинення війни на Донбасі притаманні практично більшості респондентів у всіх макрорегіонах. З іншого боку, дещо вищий рівень сподівань стосовно зниження тарифів, зменшення впливу олігархів на політику та налагодження відносин iз Росією фіксується серед мешканців півдня та сходу.
 
Стосовно покарання високопосадовців, винних у корупції, дещо вищі очікування на заході та півдні; скасування недоторканності народних депутатів — у центрі: підвищення якості медицини — на півдні, активізації співпраці з НАТО та ЄС та зміцнення української армії — на заході. 

В ОСТАННЮ МИТЬ

У четвер Конституційний Суд визнав конституційний указ президента про розпуск Верховної Ради.