Смакуй літо на природі: найкращи рецепти для пікніка

19.06.2019
Смакуй літо на природі: найкращи рецепти для пікніка

Шашлик у йогурті маринують заздалегідь.

Влітку на природі зібратися в дружньому колі — це вже свято, незалежно від дня календаря.

 

Там смакуватиме, звісно, все, але якщо ще трохи пофантазувати і докласти незначних зусиль, таке свято запам’ятається надовго!

 

У цьому чудовому літньому смачному дійстві потрібно дотримуватися лише одного обов’язкового правила: берегти природу і прибирати після себе.

 

Бо через якийсь час прийдуть сюди наші діти, внуки, правнуки і праправнуки, і треба, щоб цей шматочок природи був і для них таким же гарним.

Куліш — для нащадків козаків

Навіть малеча, незважаючи на те, що куліш у глибині своїй, як мовиться, — каша, уплітає його за обидві щоки: ще б не їсти, коли самі козаки сил від нього набиралися неабияких! Отож якщо прихопили із собою банячка на 10 літрів, на велике товариство, і знаєте, як розвести вогнище, то сміливо готуйте цю давню смачну страву, і нехай додасться нам козацьких сил!
На великий банячок буде потрібно: сало — 0,5 кг, м’ясо — 1,5 кг, реберця — 1 кг, по 4 морквини і цибулини, вода — 5 літрів, пшоно — 1 кг, лавровий лист — 5 шт., часник — 5 зубчиків, перець мелений — за смаком, сіль — за смаком, петрушка — пучок, кріп — пучок, базилік — пучок.
Помити, почистити та нарізати сало, м’ясо, моркву та цибулю до початку приготування, краще ще вдома (сало, м’ясо, цибулю — невеличкими кубиками, а моркву — кільцями та півкільцями). Петрушку, кріп, базилік помити та подрібнити. Пшоно добре промити.
  Банячок ставимо на вогонь. Далі будемо додавати один за одним з невеликим інтервалом продукти — потрібно не забувати їх час від часу помішувати. Кладемо нарізане сало в розігрітий казанок та висмажуємо, поки весь жир не вийде. Далі кидаємо порізане м’ясо і чекаємо його часткової готовності. Потім додаємо нарізану моркву, через 10 хвилин — цибулю.
  Накриваємо кришкою та тушкуємо, час від часу помішуючи, поки морква не стане м’якою, а цибуля не пустить сік. Коли морква, цибуля будуть готові — доливаємо воду та доводимо до кипіння. Під час кипіння кидаємо 3 почищені зубчики часнику, 3 лаврові листки та промите пшоно. Після цього краще вогонь трішки зменшити та постійно помішувати, піднімаючи з дна казана пшоно, щоб не пригоріло. Пшоно розварюється досить швидко, десь за 10-15 хвилин, тоді слiд дати покипіти страві ще хвилин 5. Зняти з вогню казан, додати сіль і перець за смаком, висипати нарізаний кріп, петрушку та базилік, накрити кришкою і через 10 хвилин можна збиратися за імпровізованим літнім столом.

Шашлик особливий — у йогурті!

«Шашлик маринують по-різному, — каже тернополянка Ірина Бородіна. — Я мариную в йогурті». Господиня каже, що це дуже смачно, і ділиться таким рецептом. 
На 1,5 кг м’яса треба буде 0,5 л йогурту, 2-3 цибулини, 3 чайні ложки солі, пів чайної ложки чорного молотого перцю, пів чайної ложки червоної молотої паприки, пів чайної ложки сухого орегано. М’ясо («беру свинячий ошийок», — уточнює пані Ірина) порізати на шматки, посолити, поперчити, можна додати орегано. Цибулю помолоти з йогуртом погружним блендером, чи потерти на терці, чи просто порізати, — як кому більше подобається. Залити сумішшю м’ясо. «Я перекладаю в пластиковий мішечок, потім легше перемішувати. Вистачить порухати мішечком. Мариную добу, але вистачить і 8-12 годин. Все — можна запікати на відкритому вогнищі або електрошашличниці».
А загалом у цей чудовий літній сезон смачно буде приготувати будь-які овочі на грилi, або ж печериці, або кукурудзу. А на десерт ще й запекти банани з шоколадом. Смачного і чудового відпочинку на лоні природи!