Українська збірна вперше в історії виграла молодіжний чемпіонат світу

19.06.2019
Українська збірна вперше в історії виграла молодіжний чемпіонат світу

Наша збірна з чемпіонським кубком. (Фото Олекандра ПРИХОДЬКА.)

Після складної перемоги у півфіналі над італійською збірною головний тренер нашої збірної U-20 говорив, що у команді — максимальна концентрація перед вирішальним матчем за трофей.
 
Безперечно, фінал світового чемпіонату — неабияке досягнення, проте уболівальники та фа­хівці, як відомо, пам’ятають чемпіонів. І те, що нашій команді все ж вдалося стати переможцями турніру, вже ввiйде в iсторiю.
 
Хоча початок фінального поєдинку проти однолітків з Південної Кореї не вселяв багато оптимізму — вже на п’ятій хвилині матчу арбітр після перегляду VAR призначив пенальті у ворота «синьо-жовтих», а Лі Кан Ін упевнено переграв Андрія Луніна.
 
Утiм уже на старті другого тайму українці вийшли вперед — «дублем» відзначився Супряга. А наприкінці зустрічі Цитаїшвілі в контратаці встановив остаточний рахунок — 3:1. Звісно, були моменти і в корейців, але нашу збірну кілька разів рятував Лунін.
 
Варто відзначити і вдалий тренерський хiд Олександра Петракова, який вирішив випустити в основі на фінал саме Супрягу, а не Сікана — найкращого бомбардира «синьо-жовтих» на турнірі. 
 
Переможців чемпіонату світу хлібом-сіллю зустрічали 
в аеропорту «Бориспіль». 
 
19-річний форвард провів не надто вдалиий сезон у першій команді «Динамо» (лише 10 матчів та 1 голева передача), але на світовий форум їхав у статусі основного нападника збірної.
 
Владислав не зумів відзначитись голами на груповому етапі, поступившись місцем у старті молодшому Сікану, але у фіналі таки відпрацював видані йому аванси.
 
Тріумф української збірної — несподіваний, але абсолютно заслужений. Говорять про це і самі футболісти.
 
«Разом із тренерським штабом ми поставили перед собою головне завдання — вийти в 1/8 фіналу. Паралельно вся команда зібралася і кожен гравець сказав, що хоче дійти якомога далі.
 
Перед турніром ніхто не думав, що ми навіть вийдемо у фінал, не говорячи вже про чемпіонство. Кожна робота дає свої результати, тому наша команда заслужила цю перемогу», — сказав після фіналу півзахисник «синьо-жовтих» Олексій Хахльов.
 
Не залишились наші хлопці і без індивідуальних нагород: головна зірка команди — Андрій Лунін — встиг і в розташуванні національної збірної побувати, і відзнаку найкращого голкіпера чемпіонату отримати.
 
Вищезгаданий Данило Сікан отримав «срібну бутсу» другого бомбардира турніру (в його активі 4 м’ячі), а динамівець Сергій Булеца став володарем «срібного м’яча» та статусу другого найкращого гравця першості.
 
Успішна гра молодих футболістів привернула увагу європейських скаутів та значно підвищила шанси на трансфер у топ-чемпіонати. Зокрема, Андрій Лунін потрапив до списку топ-100 претендентів на нагороду Golden Boy (найкращий гравець світу віком до 23 років) та, схоже, переконав тренерів «Реала» залишити його в команді на наступний сезон. Українець, найімовірніше, буде другим воротарем мадридців після Тібо Куртуа.
 
Об’єктами трансферних чуток є й інші переможці ЧС: автор переможного гола — Георгій Цитаїшвілі — зацікавив турецький «Бешикташ», а захисника Дениса Попова нібито прагнуть бачити у себе клуби Серії А, хоча сам футболіст хоче закріпитися у старті рідного «Динамо».
 
Супряга та Булеца, до якого інтерес проявляв італійський «Лечче», наступний сезон проведуть в оренді в СК «Дніпро-1». А Данило Сікан, контракт якого належить «Шахтарю», за словами тренера «Маріуполя» Олександра Бабича, отримуватиме більше ігрової практики у складі азовців. 

ТАБЛО

Чемпіонат світу U-20. Фінал. Україна — Південна Корея — 3:1 (Супряга, 34, 53; Цитаїшвілі, 89 — Лі Кан Ін, 5 (пен.)).
Матч за 3-тє місце. Італія — Еквадор — 0:1 (у дод. час; Річард, 104).