«Київ Модерн-балет» Раду Поклітару 20 червня покаже у Києві «Вія» в 3D-декораціях

14.06.2019
«Київ Модерн-балет» Раду Поклітару 20 червня покаже у Києві «Вія» в 3D-декораціях

Партитура «Вія». (Фото зі сторінки у ФБ «Київ Модерн-балету.)

Перший балет на українську тематику представить театр «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару 20 червня у столиці: в Міжнародному центрі культури і мистецтв покажуть «Вія».
 
 
Містичну історію за мотивами повісті Миколи Гоголя, написаної 1833 року, супроводжуватиме музика, створена сучасним композитором Олександром Родіним.
 
 
Власне його однойменна сюїта слугувала відправною точкою для конкретизації задуму хореографа Раду Поклітару інсценізувати українську класику.
 
 
Для балету дописати музики довелося стільки, скільки було. І створення партитури — це те, що точно ввійде в енциклопедії, упевнений керівник «Київ Модерн-балету». Для її запису залучили Національний симфонічний оркестр України у складі 82 музикантів. 
 
«Вій» — це фантастична історія, це неймовірна динаміка, це реалізм і фантасмагорія, це яскраві образи», — констатує Раду Поклітару. Постановка про те, що буває, коли віра у власні можливості недостатньо міцна, а сон усе складніше відрізнити від реальності.
 
Боротися доведеться і з власними демонами. До дійо­вих осіб режисер-постановник додав Василину — дівчину Хоми Брута, який протистоятиме відьомським чарам.
 
Декорації балету «Вій» будуть мінімалістичними, натомість викорисовуватимуть 3D-відеомаппінг. Художнє оформлення спектаклю буде  досить еклектичним.
 
«Я намагаюсь з усіх сил, щоб художнє оформлення дуже допомагало і ні в якому разі не вступало у протиріччя з тим, що бачу в балетній постановці, — уточнює авторка відеоконтенту Ольга Нікітіна, яка вперше співпрацює з театром Раду Поклітару. — Оформлення для класичного театру, напевно, буде незвичайним, але 100-відсотково відповідатиме настрою сцени. Дуже хочеться, щоб це допомагало створювати атмосферу і не відволікало від найголовнішого — хореографії, думки режисера».
 
Художник костюмів Дмитро Курята, який із Раду Поклітару реалізує вже п’ятий проект, каже: «Завжди дуже складні задачі спонукають до цікавих творчих рішень. Тому що тут переплетено геть усе — трансформації героїв, саме тло великого автора. Ми, звичайно, розуміємо, як виглядає Хома, Панночка і все решта, але в нас багато задумок. Якщо хтось очікує традиційного українського костюму, то він його не побачить, принаймні в класичній формі. Водночас, філософія, яку я закладав у створення образів і костюмів, відштовхувалась від народного костюму». 
 
Глядачі побачать повноцінний двоактний балет. Головні партії на прем’єрі виконають: Владислав Детюченко (Хома Брут), Олена Салтикова (Панночка) та Артем Шошин (Сотник). До речі, головний герой Хома поза сценою за весь спектакль буде лише 4 хвилини.
 
Після показу в Києві уже заплановано наступний спектакль — 9 липня на сцені Одеської опери у рамках фестивалю «Літо в стилі модерн».